skip to Main Content

Izložba DRAGUTIN KIŠ – AKVARELI I PARKOVI

Ovim putem obavještavamo javnost da će u Rijeci na Korzu na postamentima ispred zgrade gradske uprave  biti postavljena izložba pod nazivom DRAGUTIN KIŠ – AKVARELI I PARKOVI  u periodu od  19. – 25.10.2020. godine

Izložba će biti otvorena 19.10.2020. godine u 11 sati. Na izložbi će biti predstavljen rad  Dragutina Kiša,  pejzažnog arhitekta  i slikara.
Istovremeno  će biti organizirana i izložba  akvarela Dragutina Kiš u Galeriji Bruketa 2, Strossmayerova 1 u Rijeci, pored Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku.

Dragutin Kiš (Našice, 18.10.1924. – Zagreb, 24.12.2010.) diplomirao je 1995 godine na Šumarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, 1956. godine se zapošljava u Urbanističkom institutu Hrvatske, 1959. postaje voditeljem “Centra za pejzaž”, te ondje ostaje do umirovljenja 1987. godine. Kao jedan od prvih pejzažnih arhitekata u Hrvatskoj, samostalno i u stručnim timovima, radio je na brojnim programima, studijama i projektima za: prostorne planove, tipologiju krajolika, uređenje pejzaža prirodnog okoliša, javnih parkovnih površina, javnih gradskih prostora, turističkih lokaliteta, obiteljskih gospodarstava.

Od značajnijih ostvarenja unutar njegova opusa treba spomenuti projekt parka Predsjedničkih dvora (vile Zagorje) u Zagrebu izveden 1961/1962., projekt uređenja Starčevićevog trga u Zagrebu – prvonagrađeni natječajni rad izveden 1994. godine, projekt Kazališniog parka u Rijeci – prvonagrađeni natječajni rad izveden 2005. godine, projekte gradskih parkova u Zagrebu (park Maksimir, Jarun, Šubićevac, parki Stara Trešnjevka, park na Trgu Bupčeva Zvijezda, park uz Studenski centar), te mnoge parkove u drugim gradovima širom Hrvatske.

Kao svestran umjetnik i inženjer pokreće brojne inicijative kojima se promiče perivojna arhitektura, zaštita prirodne i kulturne baštine, te zaštita prirodnog okoliša. Na postdiplomskom studiju Šumarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu je predavao izborne kolegije „Vrtna i pejzažna tehnika“ i „Oblikovanje parkovno rekreacijskih objekata“, te na dodiplomskom studiju Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu izborni predmet  Katedre za urbanizam i prostorno uređenje „Ekologija pejzaža“.

Održao je niz stručnih predavanja iz područja perivojne arhitekture, te zaštite okoliša na stručnim skupovima, simpozijima, savjetovanjima, tribinama; gostovao je u nizu tematskih radijskih i televizijskih emisija čime je doprinosio podizanju razine nacionalne svijesti o važnosti perivojne arhitekture.

Od sudjelovanja na brojnim stručnim skupovima, kao predavač, sudionik izlagač, te član povjerenstva valja istaknuti kontinuirano prisustvovanje na izložbi „Floraart“ u Zagrebu, te sudjelovanje na svjetskoj izložbi „Japan Flora 2020“ za koji je izradio projekt hrvatskog izložbenog prostora koji je nagrađen zlatnom medaljom.

Osim projekata perivojne arhitekture u  opusu Dragutina Kiša značajno mjesto imaju slikarstvo i publicistički rad kojim se bavio u cilju promicanja vrijednosti perivojne arhitekture.

Akvarelom kao umjetničkom kategorijom, ali i kao dijelom profesije pejzažne arhitekture, Dragutin Kiš se bavio cijeli svoj radni vijek. Akvarele je počeo slikati još u gimnaziji, a zatim nastavio tijekom studija i rada, gdje je upravo akvarel označavao umjetničko uporište za projekte perivojne arhitekture.

Dragutin Kiš bio je član Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU), Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti (ULUPUH), Likovne zadruge „LIKUM“, Akademskog društva likovnih  umjetnika Zadra, te predsjednik stručne komisije Hrvatskog društva KAMELIJE. Jedan je od osnivača Društva IRIS CROATICA, te član predsjedništva Udruge za očuvanje hrvatskih voda i mora SLAP.

Za svoj rad, kako na području parkovne arhitekture, tako i na području slikarstva primio je brojne nagrade, priznanja i zahvalnice.

Publicistički rad ogleda se u brojnim člancima u stručnim znanstvenim publikacijama.

Cijeli svoj stručni i slikarski opus predstavio je na retrospektivnoj izložbi pod nazivom DRAGUTIN KIŠ – AKVARELI I PARKOVI koja je bila organizirana u Zagrebu u Starogradskoj vijećnici 2006. godine, 2007. godine u Rijeci u izložbenom salonu Filodramatica na Korzu, te iste godine u Galeriji grada Krapine.

Monografija istog naziva „DRAGUTIN KIŠ – AKVARELI I PARKOVI“ koju je pripremila Branka Hlevnjak povjesničarka umjetnosti tiskana je  2010 godine te predstavljena u Društvu Arhitekata Zagreba 2015 godine. U istoj su osim retrospektive djelovanja Dragutina Kiša kao pejzažnog arhitekta, urbanista i slikara dati i osvrti naših renomiranih stručnjaka na njegov rad.

Back To Top