skip to Main Content

Makete

Pozivamo Vas na predavanje arhitektice Ide Križaj Leko u sklopu A.radionice održat će se u subotu, 16.04.2014., u 10h, u prostorima Društva arhitekata Rijeka.

U nastavku pročitajte sažetak predavanja pod nazivom Makete:

A radionica_vizual

__

Nakon 12 godina od osnivanja, Facebook broji oko 1,6 milijardi korisnika diljem svijeta, od kojih ga oko 1 milijarda koristi u prosjeku 20 minuta dnevno. U isto vrijeme, to je kompanija koja vrijedi nekih 325 milijardi dolara, što ju smještava na 6. mjesto po vrijednosti na svijetu. Ali Mark Zuckerberg, njen 31-godišnji osnivač ima puno veće ambicije. Uvođenjem umjetne inteligencije i virtualne stvarnosti u ovaj sklop društvene mreže može na kraju imati za posljedicu nepovratno uvlačenje ljudskog života u ovaj ‘prostor’ gdje prvotna ovisnost može prerasti u neodvojivost od stvarnog života.

Najistaknutiji simbol, u isto vrijeme i najpopularnija opcija koju je inaugirirao Facebook kao svoj zaštitni znak je Like gumb sa signalizacijom stisnute šake s podignutim palcem. Palac prema gore uvriježena je gesta u većini svijeta koja obilježava potvrdu, slaganje. Tek je nekoliko sekundi potrebno da nakon objave statusa, slike, događaja, zabilješke itd. na Facebook-u da se potvrde (u slangu uvriježeno Like-ovi) počnu zbrajati. Uspjeh se računa u broju Like-ova.

U arhitekturi, prevenstveno ako se usredotočimo na objekt, ništa se ne događa u vremenskom periodu opisanom sa sekundama (s izuzetkom kod rušenja i razaranja, bilo prirodnih ili ljudskih gdje nestanak objekta možemo mjeriti nekada u sekundama – ratna razaranja, potresi itd.). Tehnološki napredak koji kroz cijelu povijest možemo pratiti u graditeljstvu lagano pomiče brzinu realizacije objekta te njenog promišljanja, ali i dalje gledajući suvremeni svijet pričamo o tromosti u arhitekturi.

Ovo predavanje neće biti o arhitektonskom objektu, već o promišljanju objekta kroz maketu, jednu od analognijih i tromijih metoda stvaranja ideje. Kroz mjerilo, materijale, razinu apstrakcije/realističnosti maketa produžit ćemo sekunde konstantne potrebe za potvrđivanjem.

__

Veselimo se Vašem dolasku!

 

Back To Top