skip to Main Content

Mjesec Frankofonije

plakat

Tradicionalni Mjesec Frankofonije, koji se svake godine tijekom čitavog mjeseca ožujka obilježava u nizu hrvatskih gradova u povodu Međunarodnoga dana Frankofonije 20. ožujka, i ove godine donosi bogat program filmova, glazbe, plesa, izložbi, predavanja, te raznih drugih događanja kojima je cilj istaknuti važnost i dinamizam Frankofonije u nekoj zemlji.

Koncerti, izložbe, predstavljanja knjiga, besplatni tečajevi francuskog jezika, natjecanja, ciklusi frankofonskih filmova, gastronomske večeri i kazališne predstave, samo su neka od brojnih događanja koje su za hrvatske građane, njihove frankofone sugrađane i sve frankofile priredile francuske alijanse i francuski krugovi prisutni u svim većim hrvatskim gradovima, te niz udruga koje se bave promocijom francuskog jezika i frankofonske kulture.

Ove se godine proslavama u čast francuskoga jezika i frankofonskih kultura uz Zagreb, Dubrovnik, Osijek, Split, Koprivnicu, Rijeku i Zadar prvi puta pridružila i Pula, ističe se u najavi programa na mrežnim stranicama Francuskog instituta u Zagrebu.

Već tradicionalni Tjedan frankofonskog filma, koji se ove godine održava od 18. do 24. ožujka u zagrebačkom kinu Tuškanac, donosi osam novih naslova, a ciklusi frankofonskog filma organizirani su i u ostalim hrvatskim gradovima.

U utorak 5. ožujka u Modernoj galeriji u Zagrebu otvara se izložba fotografija “100 x Francuska”, ljubitelji dobre glazbe u Zagrebu će 12. ožujka moći poslušati koncert tradicionalne rumunjske glazbe, koncert Zagrebačkih solista pod ravnanjem francuskog glazbenika Marca Coppeya bit će upriličen u Hrvatskom glazbenom zavodu 20. ožujka, dok je Večer frankofonske glazbe na programu kluba Sax! 27. ožujka.

Jedan od vrhunaca programa svakako je nastup jednoga od najistaknutijih francuskih koreografa Jeromea Bela koji će na sceni Zagrebačkog kazališta mladih (ZKM) u petak 8. ožujka izvesti svoj introspektivni biografski solo “Cedric Andrieux”.

U francuskoj Medijateci u Zagrebu u utorak počinje ciklus predavanja francuske kulture u Hrvatskoj i obrnuto, s temama kao što su “Hrvatska glagoljička kultura i njezine poveznice s Francuskom”, “Hrvatska kultura kroz stoljeća francuske književnosti” i slično, a održat će se i stručni skup na temu nedavno završenog festivala hrvatske kulture u Francuskoj.

Francuska grupa La Gapette održat će koncerte u Osijeku i Rijeci, dok Split također priprema bogat glazbeni program, a Francuske alijanse u Dubrovniku i Osijeku, Francuski krug u Koprivnici, te Gradska knjižnica i čitaonica Pula ove su godine priredili i raznovrstan program za djecu – Festival priča za djecu (15.-17. ožujka u Osijeku), te u ostalim gradovima radionice za djecu.

U raznovrstan program događanja uvršteni su i besplatni tečajevi francuskog jezika za odrasle početnike u prostorima Francuske alijanse u Zagrebu, razgledavanje Zagreba na francuskome s ovlaštenim vodičem, te čak i izlet u Samobor, nekadašnje središte kantona unutar francuske ilirske procincije.

Mjesec Frankofonije održava se na inicijativu Francuskog veleposlanstva i ostalih frankofonskih veleposlanstava u Hrvatskoj – Belgije, Kanade, Maroka, Rumunjske i Švicarske, te Frankofonske zajednice Belgije, a uz podršku hrvatskog Ministarstva vanjskih i europskih poslova. Hrvatska je promatrački član Međunarodne organizacije frankofonije (Organisation Internationale de la Francophonie – OIF).

Program za Rijeku možete vidjeti ovdje.

Cjelovit program svih događanja diljem Hrvatske u sklopu Mjeseca Frankofonije dostupan je na mrežnim stranicama Francuskog instituta.

 

Autor/izvor: Hina

Back To Top