Krpanje grada 08

Katalog međunarodne DAR-ove arhitektonske radionice o rekonstrukciji šireg područja rafinerije na Mlaci, koja se pod pokroviteljstvom Grada Rijeke i INA-e održala 7.-11. listopada 2008. u prostorima Filodrammatice na Korzu.

Društvo arhitekata Rijeka početkom 2008. godine odlučilo je u suradnji s Gradom Rijekom pokrenuti inicijativu za održavanje međunarodne arhitektonske radionice koja bi se bavila problemima urbanizacije dijela podgrađenih gradskih fragmenata.
Prepoznat je kvalitetan razvojni trenutak (usvajanje Prostornog plana i GUP-a, provedba više iznimno značajnih javnih natječaja poput onih za Autobusni kolodvor i Gradsku knjižnicu, sudjelovanje u međunarodnom arhitektonskom projektu EUROPAN 7 i 10, izgradnja novog bazena,…) u kojem se Rijeka nalazi već nekoliko godina te je odlučeno da se strategijski i dugoročni ciljevi prostorno-planskih dokumenata Grada nadograde kvalitetnom stručnom raspravom nad dijelom gradskog tkiva koje je (zbog različitih razloga) tijekom povijesti sustavno zanemarivano i urbanistički zaobilaženo.
Kao temeljni problemi koje je potrebno iznova prodiskutirati na najširoj stručnoj osnovi prepoznati su:
Rekonstrukcija šireg područja rafinerije na Mlaci, prostor Delte, šire područje bivše tvornice na Školjiču, napuštena lučka skladišta, što je sve ugrađeno u planirani 4.-godišnji ciklus međunarodnih stručnih urbanističko-arhitektonskih radionica pod nazivom ‘Rijeka-Krpanje grada / Patching the City’.

Kao sudionici radionice i mentori radnih grupa prisustvovali su:
Jurij Kobe (Arhitektonski fakultet Ljubljana)
Tadej Glažar  (Arhitektonski fakultet Ljubljana)
Saša Bradić i Ines Nizić (TU Beč)
Hrvoje Njirić (Arhitektonski fakultet Split)
Saša Randić i Idis Turato (Arhitektonski fakultet Zagreb)
Jim Njoo (Arhitektonski fakultet La Vilette – Pariz)
Max Bosshard i Christoph Luchsinger (Zuerich/Winterthur)

Izdavač: Društvo arhitekata Rijeka, Grad Rijeka
Jezik: hrvatski, engleski
ISBN 978-953-7466-20-6

Comments or questions are welcome.

* indicates required field