skip to Main Content

Izložba Giovanni Rubinich – arhitektonski opus

U sklopu manifestacije Dani talijanske kulture i talijanskog jezika u Rijeci, Muzej grada Rijeke priređuje izložbu Giovanni Rubinich – arhitektonski opus. Autorica izložbe je Deborah Pustišek. Izložba će biti otvorena 24. listopada 2013. u 19 sati, a može se pogledati do 31. siječnja 2014.

Giovanni Rubinich (1876. – 1945.) – arhitekt, političar i mason – sin je lovranskog samoukog graditelja Andrea Rubinicha i otac arhitekta Giovannija mlađeg. Diplomirao je 1900. godine na Politehničkom fakultetu u Budimpešti. U Rijeci je osnovao projektnu i građevinsku firmu, a radio je i u Tehničkom gradskom uredu. Smatra se jednim od najvažnijih predstavnika riječkog secesijskog graditeljstva uz Emilija Ambrosinija.
Prvu narudžbu zaprimio je 1902. godine kada samostalno izvodi proširenje istočnog krila Osnovne škole za djevojčice (danas Sveučilišna knjižnica i Muzej moderne i suvremene umjetnosti). Autor je više od dvadeset stambenih i stambeno-poslovnih građevina (Braun-Birò, Verdijeva 19; Hauszner-Rosenthal, Laginjina 13; Sirius, Dežmanova 3) i gotovo jednakog broja projekata proširenja i adaptacija (Kovàcs, Tizianova 40; Steinmann, I. Zajca 2; Mateicich, Tizianova 4; Sanatorio Fiumano, I. Marinkovića 11). Potpisuje desetak rješenja za objekte industrijske namjene (uljara Hungaria, proširenje Tvornice parketa) i četiri za sportske klubove (zgrade veslačkih klubova Fiumani, Liburnia i Quarnero na lukobranu). U nekolicini je slučajeva bio angažiran isključivo kao izvođač radova (Komunalna klaonica, Osnovna škola za dječake u Gradskom parku/OŠ Gelsi).

Braun-Birò

Sveucilišna knjižnica Rijeka

Najveći dio opusa ostvario je u svega prvih desetak godina karijere, nakon čega se aktivno počeo baviti politikom, pritom djelomično zanemarujući struku. Jednim dijelom svog stvaralaštva svrstava se među tipične predstavnike srednjoeuropskog visokog historicizma, a drugim uz bok secesijskih protagonista u nas i u svijetu.

U sklopu izložbe bit će izdana istoimena dvojezična (hrvatsko-talijanska) monografija.

Back To Top