skip to Main Content

In memoriam: DRAGO FILIFEROVIĆ (1950. – 2019.)

 

U nedjelju, 10.11.2019. g. u šezdeset i devetoj godini života, preminuo je naš uvaženi kolega urbanist i arhitekt Drago Filiferović. Ispraćen je u krugu obitelji, na groblju Kozala u Rijeci.

Rođen  je 1950. g. u Portorožu. Nakon završene Sušačke gimnazije u Rijeci, upisuje  Fakultet za arhitekturu, graditeljstvo i geodeziju u Ljubljani, gdje je diplomirao 1975. g.

Svoj radni vijek započeo je 1976. g. u Urbanističkom institutu Rijeka, a završio odlaskom u mirovinu 2011. g.,  predano radeći kao planer i voditelj stručnih timova na odgovornim stručnim poslovima prostornog uređenja, urbanizma i projektiranja.

Posvećenost urbanizmu i arhitekturi ostvario je kao autor brojnih planova i projekata na području regije Kvarnera i šire, posebno Raba, Crikvenica, Novog Vinodolskog, Krka, Lošinja, Cresa, Opatije i  Matulja.

Njegov je profesionalni pristup obogaćen kreativnošću, istančanim osjećajem za prostor, poznavanjem prilika i ljudi te neprikosnovenim stručnim kompetencijama.

Kolega Filiferović ostaje u strukovnim krugovima priznat kao uzor nadasve profesionalnog, časnog, odgovornog i socijalno osviještenog arhitekta urbanista angažiranog na planiranju i očuvanju prostora za racionalan i human razvoj uz zaštitu općeg, javnog interesa.

Back To Top