skip to Main Content

TRIBINA JAVNO PRIVATNO PARTNERSTVO U REPUBLICI HRVATSKOJ – PREPREKE I PERSPEKTIVE U PRAKSI

U utorak, 19.11.2019., u 18:00 sati, održat će se tribina pod nazivom JAVNO PRIVATNO PARTNERSTVO U REPUBLICI HRVATSKOJ – PREPREKE I PERSPEKTIVE U PRAKSI pod pokroviteljstvom SCHOECK-a u prostorima Društva arhitekata Rijeka, Ivana Dežmana 2a.

U 135 zemalja diljem svijeta u posljednjih nekoliko godina primjena alternativnih modela nabave javnih projekata kao što su koncesije i JPP u stalnom je rastu. U Hrvatskoj, unatoč vrlo dobrog zakonodavnog i institucionalnog okvira, JPP model se ne primjenjuje. S druge strane, JLP(R)S imaju sve manje fiskalnog kapaciteta, a razina javnog duga države visoka. Alternativni modeli nabave omogućuju manje ukupne životne troškove, veću vrijednost za novac, smanjenje javnog duga, veći broj javnih projekata u kraćem razdoblju, bolji odnos kvalitete i cijene javnih građevina. Unatoč prednostima koje su identificirale brojne zemlje u svijetu, u hrvatskom javnom sektoru je ”zabranjen”.

Želimo otvoriti javnu raspravu i s vama odgovoriti na slijedeća, ali i mnoga druga pitanja:

 1. Zašto model JPP-a nije zaživio u Hrvatskoj? Prepoznajemo li prepreke? Jesu li one osnovane?
 2. Je li važno održavati javne zgrade? Vodi li neprimjereno održavanje većim troškovima? Je li neodržavana javna zgrada doista jeftinija?
 3. Možemo li tradicionalnom nabavom smanjiti jaz između ponude i potražnje za suvremenom javnom infrastrukturom?
 4. Hoćemo li uspjeti u provedbi projekata pametnih gradova ukoliko intenzivnije ne uključimo privatno poduzetništvo u izgradnju, financiranje i upravljanje suvremenom javnom infrastrukturom?
 5. Je li uključivanje privatnog poduzetništva u isporuku javnih projekata realna ili izmišljena opasnost?
 6. Je li javni dug uopće bitan? Možemo li ga smanjiti primjenom alternativnih modela nabave?

 Uvodno predavanje: 

dr.sc. Damir Juričić, Centar za podršku pametnim i održivim gradovima Sveučilišta u Rijeci, ”Što je JPP, trendovi i perspektive, pozicija Hrvatske na svjetskoj JPP sceni”

Panelisti:

 • prof.dr.sc. Saša Marenjak, Građevinski fakultet Osijek, stručnjak iz područja JPP-a s međunarodnim iskustvom;
 • doc. dr. sc. Vladimir Mozetič, dr. med., MHA, ravnatelj Doma zdravlja Primorsko-goranske županije;
 • Ivan Pržulj, dipl.ing., pomočnik ravnatelja, stručnjak za provedbu znanstvenih i istraživačkih projekata i programa, kao i provedbu programa i projekata u području JPP-a;
 • mr.sc. Vjekoslav Robotić, ravnatelj Gimnazije Fran Galović, Koprivnica, ravnatelj s iskustvom predavanja u školi izgrađenoj po JPP modelu;
 • Ivan Šarar, pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke; (tbd)

Očekivano trajanje službenog dijela: 1:30h, slobodna rasprava: 1h

Veselimo se susretu i otvorenoj raspravi.

 

Back To Top