Natječaj za razvoj i uređenje Delte u travnju ove godine

U travnju ove godine, nakon opsežnih priprema, bit će raspisan međunarodni natječaj za razvoj i uređenje područja Delte i Luke Baroš. Natječaj će biti otvoren nekoliko mjeseci, a izbor developera očekuje se krajem ove godine. Tijekom 2014. godine ishodovat će se lokacijske i građevinske dozvole, dok se početak radova očekuje u 2015. godini.

Raspisivanje natječaja na zajedničkoj konferenciji za novinare najavili su članovi koordinacijskog tijela kojega čine čelnici Lučke uprave i Luke Rijeka Vlado Mezak i Vedran Devčić te riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, neposredno nakon radnog sastanka s ministrom pomorstva, prometa i infrastrukture Sinišom Hajdašem Dončićem održanog ovih dana u Rijeci. Mezak je kazao kako interes investitora za ovo područje postoji dugi niz godina, a i sada upiti stižu gotovo na tjednoj bazi.

“Riječ je o projektu koji će dugoročno bitno promijeniti sliku Rijeke, odnosno o specifičnom natječaju kakav do sada u Hrvatskoj nije bio raspisan, a obuhvaća područje veće od 15 hektara. Njegova specifičnost očituje se u natječajnom postupku kojim se objedinjuje odabir financijski najpovoljnije ponude ulagača u nove sadržaje i građevine na Delti i u Luci Baroš, ali u spoju s kvalitetom urbanističko-arhitektonskog rješenja koje se istovremeno traži od ulagača i ocjenjuje u istom postupku. Ne umanjujući važnost operativnih obala, treba naglasiti značaj ovoga projekta za Rijeku, jer se njime kreće u izgradnju novog dijela grada. Time će se velika zona gradskog središta otvoriti prema moru, pa će Riječani konačno moći reći da su uistinu grad na moru. Projektnim zadatkom postavljeni su jasni uvjeti o širokom pojasu obalnog ruba namijenjenog rekreaciji i šetnji građana, kao i definiranju velikog gradskog trga. Na području južne Delte, od ceste D-404 do Spomenika oslobođenja imat ćemo najveći gradski park, a od Delte do Porto Baroša, marinu, hotele, kongresni centar, restorane te dio stambenog područja”, kazao je gradonačelnik Obersnel dodavši da će konačni oblik i sadržaje na tom području koordinacija odrediti nakon natječaja za odabir developera za najbolje arhitektonsko rješenje. Obersnel je istaknuo da se puno vremena izgubilo čekajući na izmjene Zakona o pomorskom dobru. Šteta je, dodao je, što se natječaj nije raspisao prije kada je investicijski interes bio znatno veći. Gradonačelnik je naglasio kako bi raspisivanje natječaja i danas bilo teško organizirati, bez sinergije Lučke uprave i Luke Rijeka, Grada i Društva arhitekata.

 

Izvor/autor: Grad Rijeka, 07. ožujka 2013.Ostavi komentar