skip to Main Content

OFF AF: Emil Jurcan PROSTORNI OKVIRI POLITIKE

venecija

Urušavanjem tržišta nekretnina arhitektura je po drugi puta u dvadeset godina ostala bez svojeg materijalnog pokrića. Svoju društvenu ulogu izgradnje javnoga izgubila je u 90-ima nestankom Države blagostanja, a svoju kapitalističku ulogu akumulacije vrijednosti izgubila je u gospodarskoj krizi uzrokovanoj hipotekarsim kreditima.
Koji društveni subjekt preostaje arhitekturi? Tko može biti sljedeći nositelj njezina razvoja?
U devastiranom krajoliku suvremenog grada, autonomno od države i kapitala, djeluju socijalni pokreti građana. Oni su suviše slabi da preuzmu politički i materijalni teret nove izgradnje. Unatoč tome kreiraju vlastite prostorne okvire nužne za političko djelovanje. Može li arhitektura u tom vakuumu nešto naučiti? Razvija li se upravo, na margini struke, “arhitektura slabijih”?

pulska grupa

Emil Jurcan (*1981) živi i radi u Puli. Diplomirao je arhitekturu u Ljubljani 2007. godine. Aktivan je u različitim urbanim pokretima za prisvajanje zajedničkih gradskih prostora poput grupe “Temp” u Ljubljani (2005-07), “Pulske grupe” (2006-12) i Inicijativi za Muzil “Volim Pulu” (2009-). Suosnivač je zadruge “Praksa” koja je prva arhitektonska zadruga u Hrvatskoj.

emil jurcan

www.praksa.hr

https://www.facebook.com/events/865577203456453/

 

Back To Top