skip to Main Content

ZDENKO SILA / izložba fotografija – izložba akvarela

Poštovani,

pozivamo vas na otvorenje i obilazak dviju izložbi – fotografija i akvarela cijenjenog kolege Zdenka Sile, riječkog arhitekta i urbanista (2. veljače 1915. Prag – 15. siječnja 1997. Rijeka)

Više o izložbama u prilogu, a konferencija za tisak održat će se u ponedjeljak, 6. 2. 2017. u 11 sati u Galeriji Principij, Rijeka, Pod voltun 4.

Manje je poznato da se arhitekt Zdenko Sila u svojoj mladosti intenzivno bavio slikarstvom i da je bio uvaženi član Fotokluba Rijeka između 50-ih i 60-ih godina prošlog stoljeća. Za svoj fotografski rad bio je nekoliko puta nagrađivan.

O ličnosti g. Sile govorit će Vladi Bralić, dipl.ing.arh.

Autorica izložbe, mr. sc. Daina Glavočić govorit će o akvarelima.

O izložbi fotografija govorit će autor izložbe Borislav Božić, prof.

Zdenko Sila – životopis

Ing. Zdenko Sila rođen je 2. veljače 1915. u Pragu (otac Slovenac Emil Sila, majka Čehinja Alojzija Doležalova), ali je veći dio života proveo u Rijeci gdje je i umro 15. siječnja 1997. Djetinjstvo provodi u Pragu do 1928. gdje pohađa osnovu školu, a zatim seli u Maribor i maturira na gimnaziji, intenzivno se baveći slikarstvom i kazalištem. Od 1934. do 1940. u Ljubljani na Tehničkom fakultetu studira arhitekturu; diplomirao je 1941. kao učenik profesora Josipa Plečnika s kojim surađuje na izgradnji Sveučilišne knjižnice (NUK). Godine 1941. nastanio se u Sušaku, radi kao privatni arhitekt, 1944. – 1945. je u Povjereništvu za upravno područje Sušak-Krk, a do 1949. projektant JNA u Beogradu. Od 1952. je ponovno u Rijeci kao projektant raznih građevnih poduzeća (Primorje, GPZ, Planinarski savez, Sindikat željezničara) i urbanist tek osnovanog Urbanističkog instituta za Istru i Hrvatsko primorje gdje je 1956. – 1978. direktor pa savjetnik. Stručno-pedagoški rad u Rijeci obavlja kao profesor na Višoj građevinskoj školi (1969.) i predavač na Tehničkom fakultetu i Fakultetu graditeljskih znanosti (1974.), sudjeluje na mnogim savjetovanjima, kongresima i konferencijama, u kontaktu je s mnogim inozemnim stručnjacima koji su posebno zainteresirani za turističku izgradnju i zaštitu krajobraza. Za svoj aktivan i plodni rad primio je mnoge republičke i državne nagrade te priznanja struke (arhitekata i urbanista), kao i najviše nagrade gradova (Zagreb, Beograd, Rijeka).

Grupa Sila:

Grupa arhitekata, likovnih umjetnika i kustosa u akciji obilježavanja 20. godišnjicu smrti ing. Zdenka Sile: obitelj pok. Josipa Jurasića: supruga Katica i kćer Valerija, Vladi Bralić,Daina Glavočić, Tatjana Rakovac, Ivan Juretić, Koraljka Vahtar – Jurković, Branko Lenić, Zvonimir Kamenar, Borislav Božić, Branimir Turkalj, Vedrana Spadoni Štefanić, Kim Cuculić i Marjana Mirković

IZLOŽBA FOTOGRAFIJA:

Galerija Principij, Rijeka, Pod voltun 4

Otvorenje izložbe je u utorak, 7. 2. 2017. u 19 sati.

Izložba će biti otvorena do 18. 2. 2017. Bit će izložena autorska povećanja iz 50-ih godina prošlog stoljeća. Autor izložbe je Borislav Božić, prof.

IZLOŽBA AKVARELA:

Muzej grada Rijeke, Rijeka, Muzejski trg 1

Otvorenje izložbe je u četvrtak, 9. 2. 2017. u 19 sati

Izložba će biti otvorena do 5. 3. 2017. Autorica izložbe je mr. sc. Daina Glavočić

Zdenko Sila - izlozba fotografija

Zdenko Sila - izložba slika_jpg

Back To Top