skip to Main Content

Vikend na VOJAKU: predavanja, radionice i urbana šetnja

Ovog petka i subote, 29. i 30. rujna, mjesni odbor Vojak u suradnji s Društvom arhitekata Rijeka i OŠ Vladimir Gortan održava niz aktivnosti kojima obilježavaju svoje dane. Fokus će biti na aktivaciji zapuštenih gradskih prostora, točnije na zanemareni centar kvarta – plato uz OŠ „Vladimir Gortan“ i market Brodokomerc. Veseli nas što su mjesni odbori prepoznali važnost brige o javnom prostoru, kao i okupljanja žive zajednice oko istoga, te vas pozivamo na sudjelovanje uz težnju da život u ovom kvartu učinimo kvalitetnijim.

DANI MO VOJAK

Program započinje u petak s dva zanimljiva stručna predavanja, posvećena kulturi javnog prostora i djelu Josipa Kulfaneka, gradskog vrtlara pejzažiste u razdoblju između dva svjetska rata. Njegov zeleni potpis nose svi parkovi i drvoredi Sušaka, a baš na području današnje OŠ “Vladimir Gortan” stvorio je i vlastiti rasadnik. Predavanja u školi održat će krajobrazna arhitektica Dobrila Kraljić i arhitekt – urbanist Bojan Bilić, a kao poseban gost u programu sudjeluje i unuk Josipa Kulfaneka dr.sc. Danko Holjević.

Subotnji program uključuje košarkaški turnir za mlade na ‘Vojnom igralištu’, te kreativne radionice za djecu na otvorenom, uz mali ‘eko-sajam’ na kojem će svoje proizvode ponuditi i učenici okupljeni u školskoj zadruzi “Josip Kulfanek”. Vodimo vas i na zanimljivu povijesnu šetnju zaboravljenim Vojakom.

Čitav je program oblikovan tako da potakne na razmišljanje o javnom prostoru koji dijelimo: kako se prema njemu odnosimo, jesmo li svjesni njegove važnosti i možemo li ga oplemeniti.

U tom su duhu osmišljene i radionice za djecu koje se održavaju na kolnom prilazu ispred marketa Brodokomerca i susjednoj zelenoj površini. Na jedan dan ovaj prostor ‘trga na jedan dan’ predajemo pješacima pozivajući vas da razmislite je li moguće promet na njemu regulirati tako da ljudi, a posebno djeca i stariji, steknu prednost nad vozilima i osjećaju se sigurnima? Je li moguće umjesto današnjeg auto okretišta i neoznačenog parkirališta na ovom mjestu urediti mjesto identiteta, neometane komunikacije, pješačko susretište i informativnu točku, odnosno trajni trg koji nedostaje Vojaku?

PROGRAM
______________________________________

PETAK 29. 9.  Lokacija: OŠ “Vladimir Gortan”

17 h I PREDAVANJE “Kultura javnog prostora”, arhitekt-urbanist Bojan Bilić, dipl. ing arh.

18 h I PREDAVANJE “Zelena ostavština Josipa Kulfaneka”, predavanje, mr.sc. Dobrila Kraljić, krajobrazna arhitektica

Nakon završenog studija vrtlarstva u Brnu, Josip Kulfanek dolazi na usavršavanje u Karlovac, a 1926. prihvaća ponudu da se zaposli na mjestu gradskoga vrtlara Sušaka. Stvorio je osebujan stil podizanja i obnove parkova i drugih zelenih površina temeljen na poštovanju i korištenju izvornoga pejzaža i samonikloga raslinja. Jedno od njegovih djela je Trsatski park koji je podizao od 1926. do 1940. Kao poseban gost u programu sudjeluje dr.sc. Danko Holjević, unuk Josipa Kulfaneka.

_________________________________________

SUBOTA 30.9.  Lokacija: Prilaz Vladimira Gortana

8-14 h I EKO SAJAM

9 h I KOŠARKAŠKI TURNIR na Vojnom igralištu

10 h I DJEČJA RADIONICA Vrtlarska radionica (Daniela Torijan, urbana vrtlarica )
Na ovoj radionici djeca neće uživati samo u slušanju zanimljive priče, već će imati dobru priliku naučiti više o vrtlarstvu, recikliranju i važnosti uzajamne podrške u onomu što nazivamo zajednica. To su velika znanja koja se mogu primjenjivati već od malih nogu.

11.30 h I DJEČJA RADIONICA Minijatura specijal: Zamisli svoj trg (Društvo arhitekata Rijeka)
Kroz radionicu „Zamisli svoj trg“ promatrat ćemo prostor i zgrade koje se nalaze na centralnom lokalitetu kvarta Vojak – prilazu Vladimira Gortana. Potom ćemo ondje zajednički zamisliti i nacrtati novi trg ispunjen svim onim stvarima koje mu nedostaju.

13 h I DJEČJA RADIONICA Minijatura specijal: Izgradi svoj trg (Društvo arhitekata Rijeka)
Kreirat ćemo prostor novog trga inspirirajući se radovima nastalim na prethodnoj radionici. Različitom urbanom opremom te korištenjem boje u prostoru zauzet ćemo postojeću površinu i prisvojiti je pješacima na jedan dan.

14 h I URBANA ŠETNJA VOJAKOM
Predstavnice Društva arhitekata Rijeka uz sudjelovanje predstavnika mjesnog odbora provest će Vas kroz prostor gradske četvrti Vojak, a pozvani su svi koji svoj kvart žele bolje upoznati. Cilj šetnje je otkriti skrivene dijelove kvarta, suočiti se sa problemima i potencijalima, te aktivno promišljati javni prostor.

15.30 h I OTVARANJE TRGA

Vidimo se na Vojaku!

Back To Top