skip to Main Content

Urbane šetnje u sklopu ciklusa kvartovskih festivala “POZDRAV S…”

Pozivamo vas na urbanu šetnju kvartom Mlaka u sklopu kvartovskog festivala Pozdrav s Mlake! u subotu 8.7.2023.
Šetnju će voditi Ana Orlić i Ariana Sušanj, članice Sekcije i Društva arhitekata Rijeka uz sudjelovanje predstavnika lokalnog mjesnog odbora. Cilj vođene šetnje je upoznati skrivene dijelove kvarta, suočiti se s problemima i potencijalima, te aktivno promišljati javni prostor. Urbanistička i povijesna šetnja započet će u 19 sati na dnu parka Mlaka, uz Zvonimirovu ulicu. Putem ćemo saznati više o povijesti prvog riječkog parka i Industrijske ulice, posjetiti skrivenu oazu zelenila te upoznati projekt ‘Rijeka, jestivi grad’.

Pozdrav sa Mlake! kvartovski je festival nastao u organizaciji udruge Urbani separe, a nakon što je u prethodnim inačicama posjetio Kantridu i Zamet stiže na Mlaku, točnije u najstariji riječki park – park Mlaka. Osim šetnje iz programa izdvajamo predavanja Ivice Fajdetića, Velida Đekića i Boštjana Surine. Ivica Fajdetić, predsjednik Pčelarske udruge Milutin Barač, od 17 do 17:30 sati govorit će o neobičnom liku i djelu čovjeka čije mu ime udruga nosi, kao i o važnosti pčela u gradu. Od 18 do 18:45 sati, Velid Đekić provest će okupljene biografskim hodom Industrijskom ulicom – hodom dugim tri stoljeća. Boštjan Surina, kustos Prirodoslovnog muzeja u Rijeci, od 19 do 20 sati govorit će o bioraznolikosti u gradu te predstaviti ideju o riječkom botaničkom vrtu.

Prethodna urbana šetnja održana je na Zametu u sklopu partnerskog programa Pozdrav sa Zameta! u subotu 17.06.2023, a obuhvatila je dvoranu Zamet, Zametsku pećinu, novouređeno košarkaško igralište, nebodere u ulici braće Cetina i tzv. Talijanke (case popolare).

 

Back To Top