skip to Main Content

Think Space Nekonferencija – New Publicness

4. Think Space Nekonferencija

Think Space program u 2015. približava se svom završetku, već tradicionalnom Nekonferencijom koja se održava 2. i 3. listopada u Hrvatskom društvu likovnih umjetnika u Zagrebu. To je prilika za okupljanje nagrađenih autora, članova ocjenjivačkog suda, arhitekata i svih zainteresiranih za ovogodišnju temu posebnog izdanja Think Space programa – javni prostor.

4. godinu za redom Think Space – program koji se bavi suvremenim promišljanjem i eksperimentiranjem na rubu arhitekture, razvijanjem koncepata, ideja i rješenja za neke od arhitektonskih izazova danas.
Ovogodišnje posebno izdanje programa bavilo se pitanjem javnog prostora u okviru programa „Zagreb za mene“ koji za Grad Zagreb provodi Društvo arhitekata Zagreba u suradnji s Arhitektonskim fakultetom u Zagrebu i inicijativom Akupunktura grada. Kroz konceptualni međunarodni natječaj – Think public Space i poziv za teorijske radove i istraživanja na temu javnog prostora – New Publicness, program okuplja progresivne mislioce diljem svijeta u dijalogu i razmijeni ideja. Nekonferencija koja se ove godine održava 2. i 3. listopada upravo ima za cilj okupiti sve dionike programa u jednom neformalnom formatu, kroz dodjelu nagrada, prezentaciju radova, predavanja, diskusije te izložbu natječajnih radova.
Think Space je proteklih godina ugostio ugledne žiratore i natjecatelje iz svijeta arhitekture, kao što su Francois Roche, Hrvoje Njirić, Ethel Baraona Pohl, César Reyes Nájera, Shohei Shigematsu, Teddy Cruz, Zaha Hadid, David A. Garcia, Pedro Gadanho i mnogi drugi.

Uz nagrađene autore ove godine prisustvovat će i žiratori natječaja THINK public SPACE Aristide Antonas, Jan Liesegang, Ana Dana Beroš i Karin Šerman.

think space pr 1

think space 3

Think Space Nekonferencija se ove godine održava u prostorima Hrvatskog društva likovnih umjetnika, Trg žrtava fašizma 16 paralelno sa 50. zagrebačkim salonom arhitekture, koji se otvara 1. listopada, što će ujedno biti i prilika za interakciju posjetitelja dvaju događanja. U subotu 3. listopada će se održati i Architects talk na kojem će između ostaloga sudjelovati i selektor Salona Hrvoje Njirić, kao i članovi ocjenjivačkog suda natječaja Think public Space Ana Dana Beroš, Karin Šerman, Jan Liesegang i Aristide Antonas, a moderirati će ga Barbara Matejčić.

– rane korporativne kotizacije – do 1.9.2015. 380,00 kn

– kasne korporativne kotizacije – od 1.9.2015. 490,00 kn

– kotizacije za članove Društva arhitekata Zagreba, sudionike natječaja i autore koji su se prijavili na Poziv za objavu teorijskih i stručnih članaka Think Space 250,00 kn

– kotizacije za studente (rezervirano 20 mjesta) 150,00 kn

Sve kotizacije pokrivaju obroke, večeru, pauze za kavu i ostala pića, te uključuju PDV. Očekuju se bodovi Hrvatske komore arhitekata u sustavu stalnog stručnog usavršavanja. Predbilježbe za konferenciju primamo na: karmen.petricevic@think-space.hr

Preliminarni program Nekonferencije u PDF-u preuzmite ovdje. 

Aristide Antonas je grčki arhitekt i pisac. Doktorirao je filozofiju u Nanterreu, Sveučilište Paris X. Antonas je gostujući profesor na: Massachussets Institute of Technology (MIT), Instituto Universitario de Architetura de Venezia (IUAV), Architectural Association (AA), University of Cyprus Program of Architecture, University Jose Cela (Madrid), Fine Art Academy of Gyumri (Armenia), Bauhaus-Universität Weimar, Technische Universität München, Politecnico di Milano. Radio je s Centrom za mediteransku arhitekturu na Kreti za njihovu arhitektonsku radionicu te je suosnivač grupe kustosa Built Event (Island built Event, Landscape Biennial of Barcelona, 2006 – Sao Paulo Biennial of Architecture 2007, Weak Monuments, 2nd Biennale of Thessaloniki). Bio je ko-kustos grčkog paviljona za Venecijanski bijenale 2004. (Paradigmata) te je suradnik na projektu Tranzit Display’s Monument to Transformation (Prag i Bratislava, kustosi Vit Havránek and Zbyněk Baladrán). Njegovi eseji su objavljivani većinom na internetu, njegov knjige na grčkom u izdanju Agra Editions, a kratka priča na engleskom u izdanju jrp Ringier, Zurich. Dva dramska teksta izvedena su, jedna na francuskom, a jedan na grčkom. Antonasov ured funkcionira kao studio za arhtektonska istraživanja te je nominiran za nagradu Mies Van der Rohe Award u2009, kao i za međunarodnu nagradu Iakov Chernikhov Prize u2010.

Ana Dana Beroš je arhitektica, urednica časopisa Oris, aktivistica u Odredu za arhitekturu savjesti- ARCHIsquad, web urednica stranica Društva arhitekata Zagreba i jedna od inicijatora programa Think Space, ciklusa internacionalnih konceptualnih arhitektonskih natječaja te njegova prva programska voditeljica i kustosica izložbe „Competitive Hypothesis“ u galeriji Storefront for Art and Architecture u New Yorku 2013. Vodila je kreativni odjel arhitektonskog ureda ‘Dva Plus’ specijalizirajući se u arhitektonskim natječajima projektima, u čijem timu osvaja par prvih nagrada u Hrvatskoj, kao i Posebno priznanje na Shinkenchiku natječaju u žiriju Jun Aokija u Japanu, 2009. Diplomirala je cum laude na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 2007., tijekom studija biva nagrađena Dekanovom i Rektorovom nagradom, a radno iskustvo stječe u renomiranim arhitektonskim uredima u Finskoj, Brazilu i Hrvatskoj. Bila je kustosica mnogih izložbi, među istaknutima „Zero Point of Meaning“ u Camera Austria, Kunsthaus u Grazu. Na posljednjem Venecijanskom bijenalu pod krovnom temom „Fundamentals“ sudjelovala je kao kustos u međunarodnoj izložbi „Monditalia“ na poziv Rem Koolhaasa, za što je odlikovana posebnim priznanjem ocjenjivačkog suda. Nadalje, 2014. bila je jedan od 7 finalista prestižne Wheelwright Prize, koju dodjeljuje Sveučilište Harvard, Graduate School of Design GSD

Jan Liesegang je član raumlabora. “Oni se bave urbanizmom, dizajnom, arhitektonskim projektiranjem, interaktivnim okolišima i istraživanjima”
Jan Liesegang rođen je u Kölnu 1968., studirao je u Berlinu (TU Berlin), Kopenhagenu (Kunstakademie) I New Yourku (Cooper Union, School of Architecture). Dobitnik je nagrade za najbolju diploma 1997., radio je tri godine u uredu Sauerbruch/ Hutton Architects, bio je asistent Prof. Matthiasa Sauerbrucha
I gostujući profesor na Akademiji u Stuttgartu, rezidencija u Vili Massimo / Rim u 2010. Suosniva raumlabor 1999.

Dr.sc. Karin Šerman, dipl.ing.arh., diplomirala je 1989. na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Magistrirala je 1996. na Sveučilištu Harvard u Cambridgeu (SAD) na području Teorije i povijesti arhitekture (mentor: prof.dr.sc. K. Michael Hays). Doktorat znanosti stekla je na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 2000. godine, s disertacijom posvećenoj interakciji arhitekture i kulture u kulturno-duhovnim sredinama Beča i Zagreba na prijelazu 19. i 20. stoljeća (mentor: prof.dr.sc. Boris Magaš). Zaposlena je na Arhitektonskom fakultetu od 1990. godine kao znanstvena novakinja na Katedri za teoriju i povijest arhitekture. U znanstveno-istraživačko zvanje asistent izabrana je 1998., a u zvanje viši asistent 2001. godine. Predavala je na poslijediplomskom znanstvenom studiju “Graditeljsko naslijeđe”. U zvanje docenta izabrana je 2003. godine. Publicira u domaćim i inozemnim znanstvenim časopisima. Sudjeluje na međunarodnim znanstvenim skupovima i međunarodnim arhitektonskim radionicama. Članica je uredništva znanstvenog časopisa za arhitekturu i urbanizam Prostor, te znanstvenog časopisa INDECS Interdisciplinary Description of Complex Systems.

Back To Top