skip to Main Content

THINK public SPACE

4 THINK public SPACE - logo

Think Space i Grad Zagreb raspisuju međunarodni, javni, anonimni, u jednom stupnju, konceptualni arhitektonsko – urbanistički natječaj THINK public SPACE u sklopu projekta „Zagreb za mene“.

Program Think Space pokrenut je 2010. od strane Društva arhitekata Zagreba kao platforma za promišljanje i eksperimentiranje u arhitekturi ciljajući na međunarodnu javnost. Kroz cikluse natječaja, simpozija i nekonferencija Think Space je proteklih godina povezao preko 800 sudionika iz 80ak zemalja svijeta.

Ove godine Think Space doživjet će posebno izdanje pod krovnom temom „THINK public SPACE“. Fokus posebnog izdanja programa usmjeren je na javni gradski prostor. Think Space se ovom prigodom udružuje s opsežnim i ambicioznim projektom revitalizacije javnih prostora Grada Zagreba „Zagreb za mene“ kojeg provodi Društvo arhitekata Zagreb u suradnji s Arhitektonskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu. Projekt „Zagreb za mene“ teži podizanju kvalitete javnih prostora u gradu Zagrebu kroz 17 intervencija uključujući javnost, struku i gradsku upravu te ujedno doprinoseći podizanju svijesti i važnosti teme javnog prostora kroz projekt „Zagreb za mene“. U okviru spomenutog, kroz posebno izdanje natječaja THINK public SPACE, od natjecatelja će se tražiti prijedlozi suvremenih rješenja za javni prostor na konceptualnoj i teoretskoj razini istražujući mogućnosti i propitujući značenje javnog prostora u današnjem društvenom, geopolitičkom i ekonomskom kontekstu osobito u pogledu javnog i individualnog.

Kako je upravo javni prostor grada ključno mjesto sukoba ekonomske i političke paradigme društva, javnih i individualnih interesa, zadatak je odgovoriti na pitanje je li arhitektura u stanju intervenirati u tom procesu? Koji je uopće oslonac i svojstvo arhitekture u trenucima sve intenzivnije ekonomske i političke nesigurnosti i koje su njene reperkusije u javnom prostoru? Na kraju, do koje mjere arhitektonska forma može igrati ulogu univerzalne forme, mjesta na kojem se omogućavaju svi preduvjeti za nastanak Događaja, odnosno za stvaranje javne sfere.

Cilj ovogodišnjeg posebnog izdanja THINK SPACE programa je postaviti temelje budućim istraživanjima, studijama, projektima i realizacijama brišući granice između arhitekture i srodnih disciplina. Od natjecatelja se traže scenariji koji moraju odgovoriti na gore navedena pitanja nudeći inovativna, arhitektonski i društveno održiva rješenja na nivou manjih i srednjih arhitektonskih, urbanističkih i umjetničkih intervencija na realnim ili imaginarnim urbanim lokacijama. U radu se potiče i apstrahiranje lokalnih problema te stvaranje mreže kao nositelja aktivnosti u javnom prostoru grada anticipiranjem i stvaranjem novih vrijednosti u javnom prostoru.

Međunarodni ocjenjivački sud raditi će u sastavu: Aristide Antonas, University of Thessaly, Atena, Grčka, Ana Dana Beroš, Zagreb, Hrvatska, Izaskun Chinchilla Moreno, ETSAM / The Bartlett School of Architecture, Madrid, Španjolska, Jan Liesegang, Raumlabor, Berlin, Njemačka, Dr. sc. Karin Šerman, Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska.
Rok za predaju radova je 30. lipanj 2015, a prijava i sudjelovanje na natječaju se ne naplaćuju.

Link na program natječaja i opće uvjete

Link na web provoditelja natječaja – THINK public SPACE

Sve informacije vezane uz ovogodišnje posebno izdanje programa THINK SPACE potražite na www.think-space.org.

Back To Top