skip to Main Content

Slaven Tolj – AHILOVA PETA

Slaven Tolj-Bez naziva
Slaven Tolj: Bez naziva, billboard u javnom prostor, 2009.

Danas, 12. veljače, u 19,30 sati, u Radničkoj galeriji u Zagrebu, otvara se izložba ravnatelja Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci – Slavena Tolja pod nazivom ”Ahilova peta”. Izložba ostaje otvorena do 14. ožujka.

Slaven Tolj hrvatski je predstavnik nove umjetničke prakse u Hrvatskoj, u koju se ubraja postobjektna umjetnost, performans, akcija, happening, land art, ambijenti, instalacije, novi mediji i drugo. Rođen 1964. je u Dubrovniku, a diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu 1987. Bio je hrvatski povjerenik za 51. Venecijansko bijenale 2005. U svojoj umjetnosti koristi se fotografijom, instalacijama, umjetnosti ready-madea i performansa kako bi ukazao na probleme u političkoj, društvenoj i kulturnoj sferi.

Slaven Tolj-Mutno sjecanje
Slaven Tolj: Mutno sjećanje na jednu izgubljenu fotografiju (posveta Luigiju Ontaniju), performans 2008.

Kroz sve vidove njegovog djelovanja provlači se osviještenost za društvena i politička pitanja, a ključno mjesto u njegovom opusu ima grad Dubrovnik, kojem se uvijek iznova vraća kako bi reagirao na narušavanje njegovih vrijednosti, kako za vrijeme rata tako i u trenutačnoj političkoj klimi. Iako se njegova umjetnost pretežito bavi društvenim temama, Tolj često te javne teme suočava s privatnom sferom. U svoja djela unosi element vlastitog tijela kako bi razračunao s temama identiteta, prošlosti, ljudske ranjivosti i samoće.

 

Izvor/autor: culturenet.hr, 12. veljače 2013.

Back To Top