skip to Main Content

Radionica RJEČINA – otvorene prijave!

Središtem grada tiho protječe rijeka. Proteže se pet kilometara između kanjona, zgrada, napuštene industrije i parkirališta, uglavnom neprimijećena. Nekada je imala ključnu ulogu u razvoju grada. Danas su ostaci utilitarne prošlosti u kontrastu s nedostatkom mogućnosti za život uz rijeku.


Kroz četverodnevnu radionicu pokušat ćemo promijeniti paradigmu i otkriti nova polja (ne)djelovanja inspirirana Rječinom. Tražit ćemo sliku budućnosti prostora riječnih obala u kontekstu suvremenog odnosa grada i vode. Kako rijeka može postati živa? Može li postati okupljalište – kako ljudi, tako i flore i faune? Što zamišljamo na ovom prostoru, imajući na umu lokalnu i globalnu dimenziju života uz vodu?

Kroz osobni istraživački pristup te direktni kontakt s Rječinom tražit ćemo nove poglede koji će ju približiti gradu. Predavanja stručnjaka i umjetnika upoznat će nas s riječnim prostorom i mogućim pristupima.

Cilj radionice stvoriti je interdisciplinarne autorske radove koji će kroz različite medije interpretirati Rječinu i osmisliti nove modele života uz i sa njom. Radionicu, koja će se održati u Rijeci od 21.-24.7.2022. na području od Školjića do Hartere i u Društvu arhitekata Rijeka, organizira Sekcija (Društvo arhitekata Rijeka) u sklopu projekta MO Hartera.

U sklopu radionice predavanja će održati:
arhitektonski ured SKROZ
Igor Eškinja
Breda Bizjak
Vili Rakita
– udruga Spasimo Ričinu

Fokus radionice je interdisciplinaran te je otvorena za studente i mlade stručnjake iz područja arhitekture, urbanizma, umjetnosti, dizajna, krajobrazne arhitekture, botanike, biologije, te humanističkih i društvenih znanosti. Radionica je zamišljena na hrvatskom jeziku, no otvorena je i za strane državljane te će se jezik prilagoditi po potrebi. Za sve sudionike su osigurane tri zajednička obroka, dok će se sudionicima koji dolaze izvan Rijeke prema potrebi osigurati besplatan smještaj. Broj sudionika je ograničen na 10.

Prijave se šalju na na info@d-a-r.hr s naznakom „Radionica Rječina“, zaključno s 17.7.2022. Prijavi je uz osobne podatke potrebno priložiti CV.

 


Raspored

ČETVRTAK 21.7.
17h uvodno predavanje, šetnja lokacijom

PETAK 22.7.
10h gostujuća predavanja
14h rad na individualnim i grupnim projektima

SUBOTA 23.7.
10h rad na individualnim i grupnim projektima

NEDJELJA 24.7.
10h priprema izložbe
18h otvorenje izložbe
19h javna prezentacija radova

 

 

Back To Top