skip to Main Content

Predstavljanje monografije Odrastanje uz arhitekturu: dječji vrtići i škole u 21. stoljeću & dječje knjige U potrazi za Atlantidom – putovanje arhitekturom za male sanjare

U riječkoj Dječjoj kući trenutno je u tijeku uzbudljivi Tjedan dobre dječje knjige 2022. na kojem Društvo arhitekata Rijeka sudjeluje sa nekoliko zanimljivih događanja kreiranih u suradnji s Gradskom knjižnicom Rijeka. Ovaj dio programa logičan je nastavak naše suradnje na dječjoj arhitektonskoj radionici – Minijaturi, a očekuju nas upravo događanja koja povezuju djecu, arhitekturu i knjige.

++ četvrtak 28.4. u 18h u Dječjoj kući (bar Baltazar)
Predstavljanje arhitektonske monografije Odrastanje uz arhitekturu: dječji vrtići i škole u 21. stoljeću uz razgovor – Stvaramo li prostore za nove čitatelje?
autori: Borka Bobovec, Davor Mateković i Goran Rako
izdavač: Oris

Arhitektonska monografija Odrastanje uz arhitekturu u izdanju Orisa predstavlja važan doprinos njegovanju arhitektonske kulture u uskoj sprezi s pedagoškim postulatima te nudi vrijedan pregled odgojno-obrazovnih institucija kao i savjete za buduća promišljanja o prostoru i kontekstu formiranja mladih generacija.
S Borkom Bobovec, Davorom Matekovićem, Goranom Rakom i izdavačem Andrijom Rusanom razgovarat ćemo o nizu pitanja: prostor kao treći odgajatelj – je li takva paradigma realna u Hrvatskoj i kakvi su primjeri dobre prakse kod nas i u svijetu?  Jesu li vrtići i škole održive građevine? Koji odgojni program utječe na oblikovanje prostora vrtića i škola u Hrvatskoj? Razgovor će moderirati Gorana Stipeč Brlić i Društvo arhitekata Rijeka.

Kao bonus bit će održana i kratka projekcija filma Álvaro Siza: Kapela Miljana u Hrvatskoj.

++ subota 30.4. u 11 – 12h
Predstavljanje knjige U potrazi za Atlantidom – putovanje arhitekturom za male sanjare
autori: Renzo i Carlo Piano
izdavač: Školska knjiga

Jeste li spremni otputovati s djedom Renzom i unukom Elsom? S njima ćemo u potragu za Atlantidom, savršenim gradom, snom svakog arhitekta. Da, jer djed je arhitekt Renzo Piano, jedan od najvažnijih na svijetu. Isplovit ćemo iz Genove, nakon što prođemo Mostom svetog Jurja, otići ćemo na otok kojeg nije bilo, u zračnu luku Osake, popet ćemo se na londonski neboder Shard, viši od tristo metara, posjetiti Beaubourg u Parizu…

Knjigu će predstaviti arhitekt Idis Turato i urednica knjige Emica Calogjera Rogić. Knjiga je namijenjena je djeci dobi 7+. Održavanje susreta partnerski je podržala Školska knjiga. 


Sudjelovanje na
svim aktivnostima je slobodno uz obveznu prijavu na mail: prijave.programi@gkri.hr.

Cijeli program Tjedna dobre dječje knjige pronađite ovdje: https://gkr.hr/Magazin/Najave/Prvi-pravi-Tjedan-dobre-djecje-knjige-u-Djecjoj-kuci-ukljucite-se-bez-straha-na-gotovo-40-radionica-pricaonica-susreta

Back To Top