skip to Main Content

Predstavljanje knjige: BORIS MAGAŠ – MISLI O ARHITEKTURI

Poštovane kolegice i kolege,

Čast nam je i zadovoljstvo pozvati Vas na predstavljanje knjige BORIS MAGAŠ – MISLI O ARHITEKTURI koje će se održati na Građevinskom fakultetu u Rijeci, Ulica Radmile Matječić 3 (dvorana G-003) u četvrtak, 18. listopada 2018., s početkom u 18 sati.

BORIS MAGAŠ – MISLI O ARHITEKTURI /THOUGHTS ON ARCHITECTURE

Iako već osamnaest posljednjih generacija studenata arhitekture nije imalo prilike slušati predavanja prof. Borisa Magaša na kolegijima Teorija arhitekture i Zgrade za turizam i slobodno vrijeme, interes za autoritetom njegovih tumačenja protkanih osobitom erudicijom i rijetkom retoričkom vještinom i dalje postoji. To je pokazao i odličan prijem Magaševe monumentalne monografije Arhitektura – pristup arhitektonskom djelu (2012.), pa se kao prirodni “zadatak” nametnula ideja da se u knjižnom formatu objedine i ostali Magaševi tekstovi pisani u proteklih 50 godina, rasuti u danas već teško dostupnim publikacijama, osobito inozemnim koje su kod nas ostale nepoznate.
U ovoj svojevrsnoj hrestomatiji donešen je izbor od 40 ključnih Magaševih tekstova nastalih 1962.- 2013., dakle, ne cijeli autorov pisani opus. U knjigu su uvršteni vrijedni do sada neobjavljeni tekstovi, primjerice izabrana poglavlja iz autorova doktorata, ili recentni radovi koji drugdje još nisu publicirani.
U promišljanju o kompoziciji knjige izabran je dijakronički pristup, jer za sagledavanje geneze teorijske misli Borisa Magaša napose je zanimljiv slijed tema koje su autora u pojedinim razdobljima zaokupljale. Poseban doprinos knjizi je velika uvodna studija urednika i priređivača Alena Žunića o Magaševu teorijskom, znanstvenom i publicističkom opusu, priređena i u engleskom prijevodu što će, nadamo se, doprinijeti boljem poznavanju i diseminaciji njegova pisana opusa u inozemstvu.
Na koncu, projekt knjige obuhvatio je i veliku posvećenost dizajnu knjigu, posebno naslovnice (‘klasja & zita”) što knjizi daje atraktivan vizualni identitet prožet motivom Magaševe arhitekture.

Back To Top