skip to Main Content

Poziv na seriju predavanja u sklopu Radionice Rječina: Breda Bizjak, SKROZ, Igor Eškinja, Vili Rakita

Pozivamo vas na seriju predavanja u sklopu radionice Rječina, koja će se održati u petak 22.7.2022. od 10 – 14 sati u Društvu arhitekata Rijeka. Predavanja će biti moguće pratiti i online putem Zoom poveznice.

Kako se vodom bave arhitektura, urbanizam i umjetnost? Predavanja arhitektonskog ureda SKROZ, umjetnika Igora Eškinje, arhitektice Brede Bizjak te arhitekta Vilija Rakite nude uvid u mogućnosti oživljavanja, istraživanja i regeneracije područja poput Rječine. Cilj radionice stvoriti je interdisciplinarne autorske radove koji će kroz različite medije interpretirati Rječinu i osmisliti nove modele života uz i sa njom. Radionicu, koja će se održati u Rijeci od 21.-24.7.2022. na području od Školjića do Hartere i u Društvu arhitekata Rijeka, organizira Sekcija (Društvo arhitekata Rijeka) u suradnji s udrugom Urbani separe u sklopu projekta MO Hartera.

10:00*
BREDA BIZJAK

Breda Bizjak 2007. godine osniva arhitektonski studio BB arhitekti osmišljen kao međunarodna platforma nezavisnih stručnjaka s područja arhitekture, urbanizma, umjetnosti i dizajna. Živi i radi na relaciji Pula – Ljubljana, članica je više različitih strukovnih udruženja – Zbornice za arhitekturu i prostor Slovenije, Društva arhitekata Ljubljana, Hrvatske komore arhitekata te članica i aktualna predsjednica Društva arhitekata Istre od 2020. g.

Primila je više međunarodnih stručnih priznanja i nagrada za svoje realizacije, a nagrađivana je i na više urbanističkih i arhitektonskih natječaja. Za projekte preuređenja rijeke Ljubljanice “Vodeni paviljon” (2007.) i “Riječnu postaju uz Žitni most” (2010.) u Ljubljani dobitnica je Evropske nagrade za urbani javni prostor 2012. godine (European Prize for Urban Public Space 2012), nominirana za evropsku nagradu Mies van der Rohe 2015. godine te dobitnica nagrade Arhikult 2020. godine. Za »Vrtić Mavrica« u Brežicama u Sloveniji nominirana je za međunarodnu nagradu Piranesi 2014. godine, a isti je projekt uvršten i u finale međunarodne nagrade Baumit Life Challenge 2016. godine.

11:00*
arhitektonski ured SKROZ

Od ideje do realizacije, projektantski proces rijetko ostaje čist, kontinuiran i jednoznačan. Često suočeni s raznim ograničenjima u djelovanju, balansiranjem i žongliranjem na rubu arhitekture – hakiranjem prostora, improvizacijom, humorom, projektiranjem u hodu te rastezanjem okvira arhitektonski ured SKROZ nastoji ostvariti željeni iskorak u arhitekturi, pogotovo u situacijama gdje se to naizgled čini nemogućim. SKROZ je formiran kao logičan nastavak dugogodišnje uspješne suradnje njegovih osnivača – Margite Grubiše, Marina Jelčića, Daniele Škarice i Ivane Žalac, a tijekom više od 10 godina djelovanja puno mladih i perspektivnih profesionalaca doprinijelo je stvaranju SKROZ arhitekture.

12:00
IGOR EŠKINJA

Igor Eškinja, vizualni umjetnik (1975.), živi i radi u Rijeci. Primarno se bavi istraživanjem suvremenih mogućnosti slike često koristeći fizički prostor na koji reagira i s kojim ulazi u dijalog. Izlagao je u brojim domaćim i međunarodnim institucijama kao MSU Zagreb, MMSU Rijeka, Casino Luxembourg, MAXXI Rim, Kunstforum Beč, Welcome Foundation London ili Powerplant Toronto.

13:00
VILI RAKITA

Vili Rakita rođen je u Zagrebu 1995. godine. Upisuje Arhitektonski fakultet u Zagrebu gdje je diplomirao studij arhitekture i urbanizma. Kroz studij i rad zanima se za participativno stvaranje i promišljanje prostora, arhitektonsku edukaciju i društveni angažman arhitekture.

* Predavanja označena zvjezdicom se odvijaju online putem Zoom platforme, a možete ih pratiti i putem projekcije u Društvu arhitekata Rijeka.

Back To Top