skip to Main Content

PATCHing the City / Krpanje grada

Društvo arhitekata Rijeka početkom 2008. godine odlučilo je u suradnji s Gradom Rijekom pokrenuti inicijativu za održavanje međunarodne arhitektonske radionice koja bi se bavila problemima urbanizacije dijela podgrađenih gradskih fragmenata.
Prepoznat je kvalitetan razvojni trenutak (usvajanje Prostornog plana i GUP-a, provedba više iznimno značajnih javnih natječaja poput onih za Autobusni kolodvor i Gradsku knjižnicu, sudjelovanje u međunarodnom arhitektonskom projektu EUROPAN 7 i 10, izgradnja novog bazena,…) u kojem se Rijeka nalazi već nekoliko godina te je odlučeno da se strategijski i dugoročni ciljevi prostorno-planskih dokumenata Grada nadograde kvalitetnom stručnom raspravom nad dijelom gradskog tkiva koje je (zbog različitih razloga) tijekom povijesti sustavno zanemarivano i urbanistički zaobilaženo.
Kao temeljni problemi koje je potrebno iznova prodiskutirati na najširoj stručnoj osnovi prepoznati su:
Rekonstrukcija šireg područja rafinerije na Mlaci, prostor Delte, šire područje bivše tvornice na Školjiču, napuštena lučka skladišta, što je sve ugrađeno u planirani 4.-godišnji ciklus međunarodnih stručnih urbanističko-arhitektonskih radionica pod nazivom ‘Rijeka-Krpanje grada / Patching the City’.

PATCHing the City / Krpanje Grada 2011.
PATCHing the City / Krpanje Grada 2010.
PATCHing the City / Krpanje Grada 2009.
PATCHing the City/ Krpanje Grada 2008. 

 

 

Back To Top