skip to Main Content

OSJETI IGRU – poziv na radionicu inkluzivnog dizajna


U sklopu međunarodnog projekta „Sense of Play / Osjeti igru“ koji je u potpunosti orijentiran na korištenje metodologije inkluzivnog dizajna jedan je poseban segment rezerviran za edukaciju mladih o inkluzivnom dizajnu – i praktičnu i teorijsku. Stoga, pozivamo vas da se prijavite na radionicu koja će se održati od 20.5. do 22.5.2022. u DeltaLabu u Rijeci.

Osnovni cilj inkluzivnog dizajna je prevladati postojeću metodologiju dizajna za pojedine skupine ljudi (npr. stigmatizirajući dizajn za osobe s invaliditetom) i postići da svakodnevni predmeti, okolina i usluge budu upotrebljivi za najveći mogući broj osoba, bez obzira na dob, spol, znanje ili poteškoće, i to bez modifikacija ili dodataka. (izvor: www.dizajn.hr)

Ova radionica za svoj zadatak uzima pitanje pristupačnosti, u tjelesnom i kognitivnom smislu, i razumljivosti prostora zgrade Exportdrvo – bivšeg skladišta drva čija je današnja funkcija vezana uz kulturno-umjetničke sadržaje. Cilj nam je istražiti koji su njezini potencijali, a ne fokusirat se samo na probleme na koje naiđemo u prostoru. Naš je zadatak promatrati zgradu kao prostor za igru primjenjujući na nju metodologiju inkluzivnog dizajna i pristupiti joj promišljajući predmetni prostor kao prostor inkluzije djece s poremećajem senzorne obrade i s poremećajima iz spektra autizma.

Radionica je namijenjena mladim stručnjacima i studentima dizajna, arhitekture i građevine. Kroz stvarni projekt dizajna demonstrirat će se kombinirane metode uključivanja korisnika i inkluzivnog dizajna, ali u ovom slučaju ne samo kao potencijalnih korisnika već i kao suradnika u samom osmišljavanju rješenja.

Radionica je zamišljena kroz rad u manjim grupama kako bi se ideje mogle definirati u konkretnije prijedloge. Broj sudionika je ograničen. Voditeljice radionice su dizajnerica Sanja Bencetić i arhitektica Gorana Stipeč Brlić u suradnji s DeltaLabom (Morana Matković i Iva Kelentrić).

Prijave se zaprimaju do 15.5.2022. e-mailom na: info@deltalab.hr

Sanja Bencetić diplomirala je industrijski dizajn 1994. godine na Studiju dizajna Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Nakon diplome djeluje kao samostalni dizajner u području namještaja i malih interijera. Od 2000. godine predaje na istom Studiju dizajna, u početku kao asistent, a danas kao izvanredni profesor na kolegijima Industrijski dizajn, Metodologija dizajna, Ergonomija i Inkluzivni dizajn. Također predaje kolegij Industrijski dizajn na Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu. Titulu magistra znanosti stekla je 2008. godine na Šumarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Gorana Stipeč Brlić diplomirala je na Arhitektonskom fakultetu u Ljubljani. Kroz studij i kasnije sudjeluje na više međunarodnih radionica i izložbi. Kao student projektant djeluje u uredima Atelier Vozlič,  kasnije Atelierarhitekti u čijem autorskom timu osvaja nekoliko priznanja na različitim natječajima. U Rijeci djeluje u urbanističkom uredu Plan21 i arhitektonskom uredu Dražul Glušica arhitekti gdje stručnu praksu stječe kroz rad na različitim realizacijama. Od 2016.godine, arhitektonsku praksu provodi kroz vlastiti studio AO16. Vanjski je suradnik Građevinskog fakulteta u Rijeci. Predsjednica je Društva arhitekata Rijeka, suosnivačica je i voditeljica A.radionice za srednjoškolce i Sekcije DAR-a. Piše za web magazine Gradske knjižnice Rijeka i Brickzine.

Međunarodni projekt „Osjeti igru“ provodi Centar za urbanu tranziciju, arhitekturu i urbanizam (DeltaLab) pri Sveučilištu u Rijeci u partnerstvu s norveškim arhitektonskim uredom Snøhetta i norveškim centrom za dizajn i arhitekturu DOGA te uz podršku Grada Rijeke. Projekt “Osjeti igru” financiran je sredstvima koje osiguravaju Island, Lihtenštajn i Norveška putem EGP-a i Norveškog financijskog mehanizma – Fonda za bilateralne odnose (EEA grants and Norway Grants), uz nadzor Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije RH.

Back To Top