skip to Main Content

OFF AF: Ivan Dorotić _ Ispred, izvan i uokolo arhitekture

Ivan Dorotić

Imaju li s arhitekturom ikakve poveznice: postavljanje ljudi na prava mjesta pred objektive, jedna utjecajna medijska platforma, hrpa plakata, zatim jedna dokumentaristička fotografska serija autobiografskih počela, produkt-dizajnerski eksperiment s lokalnim ready-made produktom te adresar prepun relevantnih mailova? Može li sve navedeno ‘potpisivati’ arhitekt?

Autor (si) ovim predavanjem postavlja zadatak definirati vlastitu praksu, odrediti dosege multitaskinga, potencijale i smisao interdisciplinarnosti te pokušati propitati i odgovoriti do koje je granice potrebno precizirati dominantne sfere djelovanja, pod istovremenim bremenom profesionalnosti, održivosti i formiranja identiteta.

Navedene teze i pitanja nastojat će elaborirati kroz predstavljanje vlastitih i(li) suradničkih projekata, platformi, poslova i autorskih radova realiziranih u posljednje dvije godine.

Ivan Dorotić (1980.) je fotograf, arhitekt i publicist. Rođen je u Splitu 1980. godine, gdje je završio Klasičnu gimnaziju. Diplomirao je na Studiju arhitekture pri Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu 2008. godine, a na istom je fakultetu dvije godine radio kao honorarni asistent na Katedri za urbanističko planiranje. Djeluje kao freelance multidisciplinarni autor stvarajući u sferama fotografije, arhitekture, publicistike i dizajna. Izlagao je na dvije samostalne fotografske izložbe te niz grupnih dizajnerskih, fotografskih i arhitektonskih izložbi i festivala.

Nakon što već nekoliko godina kontinuirano piše o vizualnoj umjetnosti za niz domaćih medija, u proljeće 2013. s nekoliko suradnika pokreće portal o vizualnoj umjetnosti i kulturi Vizkultura.hr, čiji je glavni urednik.
Stalni je dopisnik iz Hrvatske za nizozemski arhitektonski časopisi o europskoj arhitekturi A10.

Živi u Zagrebu, radi kao fotograf, surađujući poglavito s arhitektima i dizajnerima, freelance novinar, eksperimentira s dizajnom i povremeno radi na poslovima odnosa s javnošću za razne projekte i autore iz sfere vizualnih umjetnosti.

tumblr_ID

http://ivannekadfotka.tumblr.com/
http://vizkultura.hr/

_________________________________________________________

 

U današnje vrijeme moralno-socijalne alijenacije i generalnog ekonomskog urušavanja, društvena slika se direktno preslikava i na arhitektonsku praksu. Pitanja što su, koje su i gdje su mogućnosti nakon što diplomiramo počinju nas blokirati još prije nego papir diplome imamo u rukama.

Kroz kratak ciklus predavanja koje će se održavati u prostorijama Arhitektonskog fakulteta ZGB mladi arhitekti predstaviti će svoje raznolike prakse i djelovanja koje su započeli još na fakultetu, pokazati kako su se nadogradili nakon što su izašli s fakulteta, te uputiti na teme kojima se bave i način na koji se možemo dalje educirati, napredovati i djelovati unutar i/ili van same struke za koju smo se obrazovali nakon diplome.

Naglasak ciklusa ne će biti kao u klasičnim arhitektonskim predavanjima u kojima arhitekti pričaju i pokazuju generički kroz slideshow vlastite opuse, već će predavanja bit usmjerena na otvaranju tema i problematiziranju stanja u kojem se scena danas javlja i kao cilj imati motiviranje studenata (budućih mladih arhitekata) da ne stanu s istraživanjem, propitivanjem nakon diplome te time kao posljedicu imati kvalitetnije i heterogenije prakticiranje struke.

OFF AF program

OFF AF ciklus predavanja održava se na AF ZGB.

Back To Top