skip to Main Content

Novi broj online magazina Čovjek i prostor

CIPonline_2012_12_27

Iz uredničkog uvodnika:

Do propadanja odnosno dokidanja hrvatskih institucija koje su se nekoć bavile prostornim planiranjem došlo je relativno naglo. Opsade i granatiranja gradova u ranim devedesetima slijedila je danas već zloglasna “tranzicija” i nezaustavljiva razgradnja gradogradbenog sustava. Urbanističke zavode zamijenila je sprega kapitala i politike. Razvoj grada prešao je u ruke novokomponiranih “developera”. Svete investicijske krave bile su opsluživane od strane oportunih i korumpiranih političkih struktura i lokalnih vlasti te nizom prekonoćnih izmjena GUP-ova.

Šteta je već učinjena. Nedostatak vizije i ozbiljnog planiranja gradova vidljiv je gotovo posvuda. Proteklih 15-ak godina gradilo se mnogo, gradilo se brzo, gradilo se nepromišljeno. Grad je prestao biti kulturnim ili društvenim projektom; umjesto toga nastao je fragmentirani grad raznorodnih interesa, grad koji na okupu drži prije svega koncentracija kapitala.

Namjera je ovog broja ČiP-a ukazati na neke dijelove mehanizma recentne grado(raz)gradnje te zabrinjavajuće i čini se nezaustavljive trendove (i) zlouporabe sustava, bilo da se radi o zanemarenim gradskim zonama, instituciji natječajâ ili “vizionarskim” projektima naručenim od strane vladajućih struktura.

 

Autor: Dominko Blažević, glavni urednik

Back To Top