skip to Main Content

NEBODERI: priručnik za aktivaciju – predstavljanje publikacije

PREDSTAVLJANJE PUBLIKACIJE

Neboderi: priručnik za aktivaciju


U četvrtak, 28.10.2021. u 18 sati, u Društvu arhitekata Rijeka (Ivana Dežmana 2a) u Rijeci, održat će se predstavljanje publikacije Neboderi: priručnik za aktivaciju.

Publikacija Neboderi: priručnik za aktivaciju predstavlja jedinstvenu kombinaciju pogleda na arhitekturu riječkih stambenih nebodera te akcijskih koraka pomoću kojih je moguće aktivirati zapuštene i zaboravljene prostore ovih riječkih betonskih vertikala. Pregledno i sistematično, od istraživačkih tekstova do konkretnih savjeta za organizaciju i dizajnersko promišljanje, publikacija nudi uvid u povijest nastanka riječkih nebodera, ali i u proces nastanka projekta uređenja zajedničkih prostora zgrade prilagođenih sadašnjem trenutku.

Objavljena u izdanju Društva arhitekata Rijeka i realizirana u partnerstvu sa Sveučilištem u Rijeci i DeltaLabom – Centrom za urbanu tranziciju, arhitekturu i urbanizam, publikacija okuplja rezultate i iskustva četverogodišnjeg istraživanja i prostornih akcija na kojima su članovi Sekcije (Društva arhitekata Rijeka) radili uz pomoć mnogobrojnih suradnika. Njezino objavljivanje predstavlja logičan slijed, te je istodobno i zaključak projekta Neboderi ispisan na 180 stranica čije uredništvo potpisuju Martina Mataija, Ana Orlić, Damian Sobol Turina, Gorana Stipeč Brlić i Ariana Sušanj.

Publikacija Neboderi: priručnik za aktivaciju uključuje eseje, povijesni arhitektonski pregled najistaknutijih riječkih stambenih nebodera te osvrte na događanja koja su provedena u sklopu festivala. Sadržajno obrađuje osam nebodera iz planiranih riječkih naselja: Gornja Vežica, Sušak, Kozala, Rastočine, Turnić, Podmurvice, Zamet i Kantrida. Predstavljena arhivska građa koju čine nacrti i fotografije rezultat je istraživanja u Državnom arhivu u Rijeci i u Muzeju grada Rijeke. Neki od predstavljenih autora i autorica, kao što su Igor Emili i Ada Felice Rošić, pripadaju najznačajnijim hrvatskim arhitektima druge polovice 20. stoljeća.

Program predstavljanje publikacije u četvrtak 28.10.2021. uključuje razgovor s autorima i prezentaciju procesa nastanka publikacije te izložbu plakata Neboderi – nekad i sad koju je javnost imala prilike vidjeti tijekom festivala Neboderi u srpnju 2020. godine na krovu nebodera na Kozali.

Publikaciju je moguće naručiti putem e-maila na info@d-a-r.hr.

Sponzor predstavljanja publikacije je MAPEI.

Back To Top