skip to Main Content

Javni natječaj za umjetničke intervencije u zoni Tromostovlje

Projekt Ars Publicae raspisuje javni natječaj za privremenu umjetničku intervenciju u zoni zagrebačkog Tromostovlja. Natječaj je otvoren do 16. travnja 2015.

Projekt Ars Publicae (ranije poznat i po imenu staroga bloga 1postzaumjetnost) pokrenut je 2010. godine u Zagrebu, a primarno se bavi pitanjima umjetničkoga sadržaja u javnom prostoru.

Programom TROMOSTOVLJE u 2015. godini bavimo se prostorom povijesnog izlaska Zagreba na Savu.Cilj programa je afirmacija, zagovaranje i podizanje kvalitete javnog prostora i oblikovanja grada posredstvom suvremene umjetničke, kulturne i refleksivne produkcije te poticanje umjetničkih intervencija i performativnih akcija s namjerom propitivanja prostornih politika, poimanja javnog dobra, načina na koji nastaje izgrađeni okoliš, te planiranja njegovog oblika i sadržaja.

Programom je u fokusu zona oko tri zagrebačka mosta te osobito propitivanje i zagovaranje ideje formiranja Savskog trga na mjestu današnjeg okretišta na krajnjoj južnoj točki Savske ceste.

1

OPĆI UVJETI NATJEČAJA:

• tema natječaja je zona Tromostovlja shvaćena u širem smislu, što znači da se rad može izvesti u bilo kojem dijelu javnog prostora koji uključuje prostor tri mosta, prostor bivšeg kupališta, nasipe i inundacije s obje strane rijeke na potezu između Zelenog mosta i Jaruna, Remetinečku cestu od Savskog mosta do Puževe ulice i Kajzericu do Cimmermanove ulice, a posebni naglasak stavljen je na prostor potencijalnog Savskog trga na mjestu današnjeg okretišta tramvaja uz Savski (pješački) most:

• na natječaju mogu sudjelovati svi zainteresirani;

• ista osoba na natječaj može poslati jedan prijedlog;

• u obzir dolaze intervencije ili instalacije u prostoru, performansi i sve druge umjetničke i slične forme koje su tehnički izvedive i u okviru ponuđenog proračuna od maksimalno 3 500 kuna;

• rad treba biti privremenog karaktera (iznimka su npr. grafiti i slične intervencije koje potom ovise o ishođenju potrebnih suglasnosti nadležnih gradskih tijela);

• sudjelovanjem na natječaju autor/ica pristaje da se odabrano rješenje izvede u okviru projekta i medijski prezentira;

• organizator ne pokriva troškove boravka u Zagrebu.

• rad treba biti izveden u periodu između svibnja i listopada 2015.

• autoru/ici odabranog prijedloga bit će isplaćen honorar za umjetnički rad u iznosu od 2 000 kuna.

OSTALO:

Svaki prijedlog mora sadržavati obrazloženje ne duže od jedne kartice teksta, eventualne vizualizacije (do tri kom.), okvirni prijedlog proračuna i okvirni popis potrebnih rekvizita itd, te ime i prezime i kontakt (mail i telefon) osobe koja prijedlog prijavljuje.
Prijedlozi se šalju na arspublicae@gmail.com s naslovom „Za natječaj Tromostovlje“.
Početak natječaja je 16. ožujka 2015, a krajnji rok za predaju natječajnih prijedloga 16. travnja 2015.

Nepotpuni i prijedlozi pristigli nakon isteka naznačenog roka se neće razmatrati.

Žiri u sastavu Ivana Meštrov, povjesničarka umjetnosti i kustosica, Ana Horvat, vizualna umjetnica i Saša Šimpraga, voditelj projekta Ars Publicae; odabrat će tri prijedloga, a konačni rad za izvedbu bit će odabran kroz građansku participaciju.
Tri prijedloga koja odabere žiri bit će objavljena do 23. travnja 2015., nakon čega slijedi participativni odabir rješenja koje će se izvesti, a odluka o konačnom prijedlogu bit će objavljena do 8. svibnja 2015.

Povodom raspisa natječaja, projekt Ars Publicae organizira i tematski obilazak zone Tromostovlje koji će biti u subotu, 28. ožujka 2015. u 13 sati. Šetnju će voditi Saša Šimpraga, a sastanak je na sjevernoj strani Savskog (pješačkog) mosta.

Sve dosadašnje intervencije realizirane u sklopu projekta Ars Publicae možete vidjeti ovdje.
Do sada realiziranu urbanološku datoteku tj. seriju intervjua i tekstova na temu zone Tromostovlje koja nastaje kroz projekt u 2015. godini možete vidjeti ovdje.

Back To Top