skip to Main Content

BIENNALE ARHITEKTURE DRUŠTVA ARHITEKATA RIJEKA 2020-2022 [online-izložba]

Sve ono što utječe na prostor i razvoj arhitektonskog razmišljanja ne manifestira se samo kroz gradnju i projektiranje već i kroz urbanističke planove, edukaciju, izložbe, poučne šetnje i rasprave o prostoru. Društvo arhitekata Rijeka, nakon pandemijskog biennala 2020-e godine, organizira izložbu radova članova, a katalog donosi pregled radova kroz šest različitih kategorija. Biennale prikazuje širu sliku djelovanja riječke arhitektonske zajednice nastala u protekle dvije godine – fizičke i digitalne, materijalne i nematerijalne, ostvarene i neostvarene, studentske i profesionalne radove.

Prijavljeni radovi osim kroz katalog prezentirani su na konceptualnoj izložbi u Društvu arhitekata Rijeka, virtualno na web stranici (u nastavku) te na društvenim mrežama. Izložba ujedno predstavlja zaključak četiri godine mandata sadašnjeg upravnog odbora ali i tema s kojima se Društvo bavilo i naznaku onoga s čime se namjerava baviti u budućnosti.

U posljednje četiri godine upravljanja riječko Društvo realiziralo je tri publikacije kroz aktivno sudjelovanje Sekcije: ‘Arhitektura u Rijeci 1991-2018’, ‘Neboderi-priručnik za aktivaciju’, ‘Minijatura-generacija prototip’. Održano je nekoliko izložbi, pokrenula se radionica arhitekture za djecu ’Minijatura’ u Dječjoj kući (pod pokroviteljstvom HKA), održalo se nekoliko tribina, među kojima prva o rekonstrukciji Hotela Neboder i posljednja o izgradnji i prodaji zemljišta za Novi riječki kolodvor. Društvo je bilo i partner hrvatskog tima na posljednjem arhitektonskom biennaleu u Veneciji. Intenzivnije se povezalo sa nekoliko lokalnih udruga među kojima je i Urbani separe s kojim se provode poučne Urbanističke šetnje gradom i planiraju nove aktivnosti. Kroz platformu Društva, Sekcija Seniora i dalje kontinuirano organizira susrete četvrtkom, a subotom se već dvanaestu godinu za redom provodi A.radionica za srednjoškolce.

Izložba članova otvorena je 20.12.2022. godine, prezentirana vremenskom lentom na kojoj se isprepliću autorski radovi i događaji koji su ih pratili, ujedno prezentirajući kontekst nastajanja i djelovanja arhitektonske scene. Izložena su 52 pristigla rada u 6 kategorija. Postav izložbe i vizualno oblikovanje osmislili su Martina Mataija, Ana Orlić i Damian Sobol Turina.

Upravni odbor: Gorana Stipeč Brlić, Ida Križaj Leko, Iva Ćuzela Bilać, Martina Mataija, Jana Mikuličić Antulov, Ana Orlić, Damian Sobol Turina i Maja Stanić, tajnica Tina Borović Matuslović

IZLOŽBU POGLEDAJTE NA LINKU:

Back To Top