skip to Main Content

Izložba & predavanje: Put hodača – Via Adriatica

Pozivamo Vas na otvorenje izložbe Put hodača – Via Adriatica kojom će mladi arhitekti Filip Ćiković i Matija Babić predstaviti iskustvo prolaska Via Adriatice, planinarske staze dugačke više od 1100 km koja se proteže od istarskog rta Kamenjak sve do rta Oštro na krajnjem jugu Hrvatske. Dojmove sa putovanja pobliže će prezentirati kroz predavanje i izložbu fotografija koje će se održati u četvrtak, 20.4.2023. u 19h u prostoru DAR-a.

Na svom putovanju dugačkom 46 dana susreli su se sa različitim krajolicima, stazama i planinarskim skloništima specifične arhitekture. Kroz bilješke, crteže i pjesme “hodači” uz pomoć bliskih kreativnih sredstava otvaraju misli i osjećaje nastale na putu, a kroz fotografije portreta i pejzaža pružaju pogled na specifičan presjek Jadranske obale i njenih planina.

Iz teksta autora:
Iako svaki put ima svoj cilj, upravo u putu samom je čitav smisao.
Cilj hodača je bio preći 1100 km dugu stazu Via Adriaticu od rta Kamenjak na Premanturi do rt Ošto na Prevlaci.
Put hodača je put dug 46 dana. Težak put pritisnut vrućinama, neizvjesnošću, borbama i padovima.
Uz takve okolnosti hodanje, čovjeku nešto svojstveno elementarno, u potpunosti pročišćava čitavu osobu.
Izniman i nesvakidašnji put pretvoren je u meditaciju, u hodočašće.
U okolini divne, bogate i često surove prirode uobičajeni problemi i opterećenja nestaju, a čovjek se suočava s vlastitom unutarnjom borbom. Izložba pokazuje tu dualnost. Na jednoj je strani velika i moćna priroda svijeta, a na drugoj strani jednostavna ljudska, osobna strana ispunjena emocijama, susretima i usponima.

Vidimo se u DAR-u!

Back To Top