skip to Main Content

Izložba > Ostvarenja hrvatskih arhitekata u 2012. godini

POZIVNICA-UHA2012-DaR

 

Godišnja izložba ostvarenja hrvatskih arhitekata u 2012. godini otvara se 1. srpnja 2013 u organizaciji Udruženja hrvatskih arhitekata (UHA) i Društva arhitekata Rijeka (DaR). Ove je godine prijavljeno ukupno 76 radova u osam kategorija: obiteljske kuće, višestambene zgrade, stambeno-poslovne zgrade, poslovne i javne zgrade, rekonstrukcije i dogradnje, intervencije u javnom prostoru i urbanizam, interijeri i arhitektonska publicistika.

Prema riječima organizatora, izložba s ostvarenjima hrvatskih arhitekata tradicionalno je neselektirana, prepuštena je autoselekciji samih arhitekata koji svoje radove prijavljuju, a činjenica da nam ova izložba predstavlja skromni osvrt na ostvarenja nastalih u proteklih godinu dana dokaz je da financijsko-investicijska kriza ne štedi ni ovo struku.

Posebnosti ovogodišnje izložbe, koje se mogu uočiti u dijelu izloženih radova, predstavljaju pozitivne primjere korekcije projektantskog prosedea, redukcije i pročišćavanja arhitektonskog koncepta, kreativne reinterpretacije regionalnog i suvremenog arhitektonskog vokabulara te kontinuirano preispitivanje i istraživanje. To su, zasigurno, one nijanse koje su osigurale posebnost i kvalitetu ovogodišnjoj izložbi, zapisao je Bašić u publikaciji “Čovjek i prostor”, mjesečniku udruženja hrvatskih arhitekata .

Osim reprodukcija realiziranih zdanja u protekloj godini izložena su i nagrade, nominacije i priznanja među kojima su godišnje nagrade “Viktor Kovačić” za životno djelo (akademik Branko Kincl), zatim nagrada “Viktor Kovačić” za najuspješnije ostvarenje u svim područjima arhitektonskog stvaralaštva (Mikelić Vreš arhitekti), nagrada “Drago Galić” za najuspješnije ostvarenje na području stambene arhitekture (Idis Turato), nagrada “Bernardo Bernardi” za najuspješnije ostvarenje na području oblikovanja i unutrašnjeg interijera (Vanja Ilić) te godišnja nagrada “Neven Šegvić” za publicistički, kritički, znanstveno-istraživački i teorijski rad na području arhitekture (Vladimir Kulić i Maroje Mrduljaš).

Izložba radova hrvatskih arhitekata može se razgledati u Društvu arhitekata Rijeka do 30. kolovoza.

Back To Top