skip to Main Content

Hrvatski arhitekti kroz povijest

Portal hrvatskih arhitekata i Društvo arhitekata Rijeka pozivaju vas na otvorenje izložbe u Rijeci!
Otvorenje: Četvrtak, 24.10.2019. u 18:00 sati
Afterwork party povodom otvorenja u prostorijama Društva arhitekata Rijeka, Ivana Dežmana 2A, Rijeka
_______________________________________________________________________________
Izložba je dio projekta čiji je cilj populariziranje hrvatske arhitekture kroz arhitekte i njihove najznačajnije građevine, te na taj način upoznavanje struke i javnosti sa hrvatskim arhitektima kroz povijest. U ovom projektu to su najzaslužniji arhitekti za oblikovanje vizura gradova kakve danas poznajemo, čija ostvarenja su uglavnom nastala u 20. stoljeću!
Arhitekti čija zdanja krase naše gradove, čija imena nose naše ulice, iako cijenjeni, nisu bili u fokusu javnosti te su njihovi fascinantni životi uglavnom ostali nepoznanica. Tek današnji mediji pokušavaju nadoknaditi zagubljeno, te nas upoznati sa našim najpoznatijim arhitektima, povezati njihovo stvaralaštvo i životni put. O nekima su već napisane knjige, snimljene emisije i reportaže, ali ima ih još dosta izrazito značajnih, a koji nisu dotaknuti… Ovime projektm želimo nastaviti u tom smjeru!
_______________________________________________________________________________
Središnji dio projekta su izložbe portret karikatura arhitekata, kao rezultat suradnje Portala sa kolegama, prije svega prof. Joškom Marušićem, arhitektom i profesorom na Likovnoj akademiji, ali i drugim suvremenim umjetnicima. Uz portrete su prikazane i njihova daleko prepoznatljivija ostvarenja. Uz izložbe, koje će biti medijski popraćene kroz sve medije, u planu je paralelno publiciranje stručnih, ali istovremno široj javnosti
razumljivih tekstova o arhitektima, te njihovom utjecaju na današnje društvo i život. Ovo je prvi put da su arhitekti na likovno jednak način predstavljeni javnosti.
_______________________________________________________________________________
Upoznavanje sa arhitektima je zamišljeno kao multimedijalni projekt, koji Portal provodi sa Partnerima. Predviđeno ukupno trajanje projekta je 2 godine, najmanje 9 izložbi sa pratećim događanjima, organiziranih sa regionalnim društvima arhitekata i drugim institucijama.
Back To Top