skip to Main Content

HRT premijerno prikazuje serijal Rijeka – arhitektura i grad

Godinu dana nakon što je Rijeka dobila titulu prijestolnice kulture Hrvatska televizija (HRT-HTV) prikazuje serijal od pet nastavaka Rijeka – arhitektura i grad.

Kapitalne građevine grada Rijeke vizionarska su arhitektonska ostvarenja, svjedoci financijske snage i ukusa društva. One čine sliku grada, svojedobnog industrijskog, pomorskog i kulturnog središta u kojem su djelovali mađarski, austrijski, talijanski i hrvatski arhitekti. Serijal Rijeka – arhitektura i grad gledatelje će povesti u Guvernerovu palaču, Teatro Fenice, Riječki i Sušački neboder, kompleks stambenih nebodera na Podmurvicama te u Muzej moderne i suvremene umjetnosti.

Svih pet nastavaka serijala emitirat će se na Drugom programu Hrvatske televizije (HRT-HTV2) u razdoblju od 29. siječnja do 5. veljače u 18.15h.

Prva epizoda, pod nazivom Guvernerova palača – simbol moći, na rasporedu je u petak 29. siječnja na Drugom programu Hrvatske televizije (HRT-HTV2) u 18.15h.


Guvernerovu palaču, najraskošniju historicističku riječku građevinu, izgradio je mađarski arhitekt Alajos Haussmann potkraj 19. stoljeća, u doba kada je Rijeka bila pod izravnom upravom Ugarske. Monumentalno i reprezentativno zdanje smješteno iznad grada simbol je ugarske moći, radni i stambeni prostor najvažnijeg stanovnika, guvernera, koji je bio na čelu Kraljevskoga gubernija za Rijeku i Hrvatsko primorje. U emisiji sudjeluju Daina Glavočić, Boris Dundović i Tamara Mataiia,

Druga epizoda, pod nazivom Teatro Fenice – Vidjeti i biti viđen, na rasporedu je u ponedjeljak 1. veljače na Drugom programu Hrvatske televizije (HRT-HTV2) u 17.45h.


Najambiciozniji privatni pothvat u području kulture početkom 20. stoljeća u Rijeci, ali i na teritoriju današnje Hrvatske, bila je izgradnja Teatra Fenice bečkog arhitekta Theodora Traxlera. Iznimno bogata kazališna scena, kao i svijest da je kazalište mjesto gdje se dolazi istodobno i vidjeti i biti viđen rezultirala je suvremenom protofunkcionalističkom građevinom, jednom od najranijih u Europi s armiranobetonskom konstrukcijom. U emisiji sudjeluju Daina Glavočić, Julija Lozzi-Barković i Nana Palinić.

Treća epizoda, pod nazivom Dva nebodera – dva grada, na rasporedu je u utorak 2. veljače na Drugom programu Hrvatske televizije (HRT-HTV2) u 18.19h.


Rijeka – višekulturni grad, mjesto suživota različitih naroda iz srednje, istočne i zapadne Europe, nakon Prvog svjetskog rata proživljava veliku traumu. Podijeljen je između dviju država u dva grada – na talijansku Rijeku i jugoslavenski, odnosno hrvatski, Sušak koji se dalje zasebno izgrađuju. Krajem 1930-ih godina, u oba grada gotovo istodobno, niču dva nebodera. Iako imaju različite investitore i programe, oba zdanja materijaliziraju ambiciju i moć – gospodarsku i tehnološku, dvije države, dva društva.

Četvrta epizoda, pod nazivom Neboderi na Podmurvicama – Pravo na pogled, na rasporedu je u srijeda 3. veljače na Drugom programu Hrvatske televizije (HRT-HTV2) u 18.17h.


Grad Rijeka nakon Drugoga svjetskog rata važno je lučko i industrijsko središte socijalističke Hrvatske, ali i cijele Jugoslavije. U to je vrijeme “pravo na stan”, elementarnu egzistencijalnu potrebu, bilo Ustavom zajamčena kategorija. U Rijeci je “pravo na stan” imalo i dodatnu dimenziju – u većini slučajeva jamčilo je i “pravo na pogled”. Ova premisa bila je ishodište kompleksa stambenih nebodera na Podmurvicama arhitekta Igora Emilija – jednog u nizu neboderskih sklopova koji su bitno izmijenili i oblikovali sliku grada. U emisiji sudjeluju Lidija Butković Mićin, Leo Modrčin i Srđan Škunca.

Peta epizoda, pod nazivom Muzej moderne i suvremene umjetnosti – To trebamo, to radimo, na rasporedu je u četvrtak 4. veljače na Drugom programu Hrvatske televizije (HRT-HTV2) u 18.15h.


U kaleidoskopu riječke industrijske arhitekture, s tradicijom dugom više od dva i pol stoljeća, vrijedne i jedinstvene nacionalne baštine, posebno mjesto pripada tvornici “Rikard Benčić” na Potoku, u najužem gradskom središtu. Najprije rafinerija šećera, pa tvornica duhana i na kraju pumpi i brodske opreme danas se transformira u kulturnu četvrt Rijeke – mjesto produkcije i konzumacije kulture s različitim sadržajima. Prvi stanar četvrti, Muzej moderne i suvremene umjetnosti, uselio se u građevinu poznatu pod imenom H-zgrada 2017. godine.

Urednica i redateljica serijala Rijeka – arhitektura i grad je Ana Marija Habjan, scenaristice su Tamara Bjažić Klarin i Ana Marija Habjan, snimatelj Siniša Galar, montažeri Bogdan Tankosić, Damir Čučić, Jan Kožić, a producent Tihomir Štivičić.

Back To Top