skip to Main Content

Festival Dani Orisa 23

23. izdanje Festivala Dani Orisa, međunarodnog arhitektonskog simpozija, održati će se 3. i 4. studenoga 2023. godine (petak s početkom u 13.00 sati i subota s početkom u 10.00 sati) u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu.

Članovi DAR-a kao partnera festivala ostvaruju 10 posto popusta na cijene kotizacija.
Za ostvarenje popusta javite se na ivica@oris.hr.

U programu stručnog usavršavanja Hrvatske komore arhitekata Festival se boduje s ukupno 12 sati.

PROGRAM FESTIVALA:

Četvrtak, 2. studenoga 2023., 18 sati u Oris Kući arhitekture
Otvorenje izložbe prijavljenih radova na Natječaj za nagradu "Tripun Bokanić" Klesarske škole Pučišća
2023.

Petak, 3. studenoga 2023.
12:30 Registracija
13:30 Betonski spavači – premijera nove sezone
:: :: Mia Roth Čerina & Tonči Čerina
:: :: Vinu Daniel
:: :: Mikelić Vreš Arhitekti
:: :: Amir Vuk Zec

Subota, 4. studenoga 2023.
9:00 Registracija
10:00 Pritzker Winners for Oris 25 – film o izložbi
:: :: Fasch&Fuchs Architekten
:: :: Carme Pinós – ORIS AWARD
:: :: Arhitektura Krušec
:: :: Autori
:: :: Studio UP

PREDAVAČI:

Mia Roth Čerina & Tonči Čerina, Hrvatska

Zajedno rade od 1999. godine, sudjelujući na javnim arhitektonskim natječajima na kojima su osvojili brojne nagrade. Godine 2008. bili su nominirani za Nagradu ‘Viktor Kovačić’, a osvojili su je 2019. Godine 2020. dobili su Grand Prix Salona arhitekture u Novom Sadu i Nagradu Fresh&Bold Dana arhitekture u Sarajevu. Godine 2021. dobili su 2. nagradu Balkanskog arhitektonskog bijenala. 2022. osvojili su Grand Prix festivala BIG SEE u kategoriji Landscape i public space u Ljubljani, Nagradu ‘Bernardo Bernardi’ Udruženja hrvatskih arhitekata te nagradu časopisa Plan u Milanu. Dobitnici su priznanja na festivalima Vizura Aperta 2016. i 2018. godine. Bili su nominirani za druge međunarodne nagrade (Dezeen, Architizer, Piranesi, Mies van der Rohe). S Vedranom Kasapom, Ozanom Ursić, Nikom Mihaljevićem, Lukom Fatovićem i Ivicom Mitrovićem projektirali su hrvatski paviljon na 18. Bijenalu arhitekture u Veneciji.

Mikelić Vreš Arhitekti, Hrvatska

Arhitektonski ured iz Zagreba koji su 2007. osnovali Marin Mikelić i Tomislav Vreš. Ured se bavi projektima različitih mjerila i tipologija, u rasponu od individualnog stanovanja i turizma do društvene i javne sfere. Redovito sudjeluju na otvorenim javnim arhitektonskim i urbanističkim natječajima na kojima osvajaju brojne nagrade. Dobitnici su brojnih hrvatskih i međunarodnih strukovnih nagrada kao što su: Posebno priznanje Zagrebačkog Salona (2012.), nagrada UHA ‘Viktor Kovačić’ (2012., nominacije 2014. i 2022.), nagrada UHA ‘Drago Galić’ (nominacije 2021. i 2022.), Balkanski arhitektonski bijenale (2019. i 2021.), Brick Award za jugoistočnu Europu (2015.) te nominacija za europsku nagradu Mies van der Rohe (2014.) Projekti ureda predstavljeni su u brojnim publikacijama i predavanjima te izlagani na izložbama u Zagrebu, Milanu, Ljubljani, Beogradu i Novom Sadu.

Studio Autori, Srbija

Višestruko nagrađivani beogradski studio aktivan u polju arhitekture i dizajna. Tijekom svoje 15-godišnje prakse studio je razvio multidisciplinarni pristup koji proizlazi iz razumijevanja lokalnog konteksta, individualnih potreba svakog klijenta i skrivenih potencijala prostora, ali i istrajnosti u pronalaženju specifičnih prostornih rešenja. Među brojnim projektima koji se kreću od produkt dizajna, preko stambenih i poslovnih prostora i objekata, do ambijentalnih cjelina, najznačajniji je Mokrin House, realizirano imanje koje obuhvaća pet objekata hibridnih namjena, u Mokrinu. Za objekte u okviru istog imanja, AUTORI su dvostruki dobitnici Nagrade ‘Ranko Radović’ i Salona arhitekture u Beogradu, a dva puta su nominirani za Mies van der Rohe nagradu za suvremenu arhitekturu (2013. i 2015. godine). Od 2017. godine studio vode Dijana Novaković i Maja Necić.

Arhitektura Krušec, Slovenija

Lena Krušec i Tomaž Krušec studirali su na Arhitektonskom fakultetu u Ljubljani, a 2002. godine osnivaju arhitektonski ured Arhitektura Krušec.  Tomaž je studirao i na Akademiji za arhitekturu u Mendrisiju u klasi Petera Zumthora. Od 1999. godine predaje na Arhitektonskom fakultetu u Ljubljani. Dobitnici su Plečnikove medalje i Plečnikove nagrade  (za Biotehnološki fakultet), što su najviša stručna republička priznanja u Republici Sloveniji. Tri puta su bili nominirani za nagradu Mies van der Rohe koju dobivaju 2022. godine za projekt tržnice u Ptuju.

Fasch & Fuchs Architekten, Austrija

Fasch & Fuchs arhitektonski ured osnovali su Hemma Faschs i Jakob Fuchs 1994. godine s uredima u Beču i Hausmannstättenu. Njihov rad karakteriziraju sofisticirane konstrukcije i suptilno korištenje dnevnog svjetla. Ured je zadužen za realizaciju više obrazovnih i kulturnih projekata, za što su dobili mnoga priznanja i nagrade. Godine 2021. bili su nominirani za Mies van der Rohe nagradu za školski kampus Neustift u Tirolu.

Amir Vuk Zec, BiH

Sarajevski arhitekt u 40 godina dugoj praksi realizira objekte različitih mjerila s istim nivoom posvećenosti često se naslanjajući na kontekst podneblja u kojem stvara.  Godine 1984. za najbolje realizirani interijer jedne zlatarske radnje osvaja republičku nagradu ‘Borba’ u suradnji s Mirkom Marićem Marom. Također osvaja nagrade poput Grand Prix Collegium Artisticuma za različite tipove arhitekture, te AIT Award i A’Design Award za Hotel Pino. Realizacija Hotela Pino na Trebeviću u Sarajevu je ujedno i najpoznatiji projekt Studija Zec, pa je tako nominiran za EU Mies van der Rohe nagradu 2017. godine i Aga Khan nagradu 2022. godine. Opisujući rad u vrlo nestabilnim uvjetima bosanskohercegovačke arhitekture, Amir Vuk se duhovito koristi sintagmom ‘urgentna arhitektura’ i tako na slikovit način objašnjava kontekst u kojem se ostvario. Od 2022. godine postaje dopisni član Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine.

Carme Pinós, Španjolska

Carme Pinós (Barcelona, ​​1954.) diplomirala je arhitekturu, urbanizam i krajobraznu arhitekturu na Školi arhitekture u Barceloni (ETSAB) 1979. Od 1982. do 1991. radila je s arhitektom Enricom Mirallesom. Nakon te suradnje osniva vlastiti ured Estudio Carme Pinós. Od tada radi na brojnim projektima različitih opsega, od urbanih intervencija do dizajna namještaja. Njezina najznačajnija djela uključuju: MPavilion u Melbourneu, arhitektonski sklop sastavljen od Trga Gardunya, Umjetničke škole Massana, stambenog bloka i zapadnog pročelja popularne tržnice La Boqueria u povijesnoj četvrti Barcelone, Caixaforum u Zaragozi, zgrada Sveučilišta ekonomije i poslovanja u Beču, sjedište katalonske vlade, Cube Towers u Guadalajari. Dobitnica je brojnih domaćih i međunarodnih nagrada, medalja i priznanja. Godine 2011. imenovana je počasnom članicom Američkog instituta arhitekata 2011. godine i međunarodnom članicom RIBA-e 2013. godine zbog iznimnog doprinos u arhitekturi. Carme Pinós posvećeno radi i u polju obrazovanja. Bila je gostujući profesor na nekoliko prestižnih visokoobrazovnih institucija u Veneciji, Parizu, Chicagu, New Yorku, Lausanni, Mendrisiju, Rimu itd. Njezini su radovi izlagani na samostalnim i skupnim izložbama diljem svijeta. Neki od njezinih projekata danas se nalaze u zbirkama muzeja kao što su Centre Pompidou u Parizu i njujorškoj MOMA-i.
Pinós je i ovogodišnja dobitnica Oris nagrade.

STUDIO UP, Hrvatska

Predstavljali su Hrvatsku 2004. na Venecijanskom bijenalu paviljonom Frameworks u suradnji s Petrom Miškovićem i Ivanom Franke.  Na poziv Terence Riley-a kustosa izložbe Ultra Light Village i selektora bijenala dvaju gradova Shenzhena i Hong-Konga, realizirali su paviljon Gizmo 2011. godine. Lea i Toma kurirali su post-lockdown 56. zagrebački salon arhitekture i urbanizma pod nazivom Ping-repozitorij budućnosti 2021. godine, instalaciju Doppelgänger i nastup Mirror/Mirror na 23. internacionalnoj izložbi Unknown Unknowns. An introduction to Mysteries milanskog trijenala 2022. godine.

Vinu Daniel za WALLMAKERS, Indija

Vinu Daniel rođen je u Dubaiju 1982. u tradicionalnoj indijskoj obitelji. Životni put ga vodi natrag u Indiju gdje 2005. godine upisuje Arhitektonsku školu na Tehničkom fakultetu u Trivandrumu. Nakon studija, dvije je godine proveo na Institutu Auroville Earth, smještenom sjeverno od Pondicherryja, radeći na projektu oporavka i izgradnje nakon tsunamija pod Programom Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP). Na Institutu je spoznao složenost svoje profesije i naučio graditi koristeći zemlju, cement i blokove blata. Veliki je utjecaj na Vinu Daniela imao i arhitekt Laurie Baker koji je živo u Trivandrumu i radio na razvoju održive arhitekture. Arhitektonsku inicijativu Wallmakers pokreće 2007. godine s ciljem ponovnog oživljavanja tradicionalnih tehnika gradnje koje su s vremenom nestajale, kombinirajući ih pritom s modernim tehnologijama u arhitekturi. Vinu Daniel trenutno zapošljava od 100 do 150 pojedinaca, uglavnom kvalificiranih majstora, i u potpunosti je posvećen stvaranju održive i isplative arhitekture. Inicijativa Wallmakers primila je mnoga međunarodna priznanja. Jedina je indijska praksa koja se našla na popisu 20 Young Practices of 2020 portala ArchDaily, osvojila je tri izdanja nagrade Design that Educates koju provodi Laka Foundation, nominirana je za Brick Award i Nagradu Dorfman Kraljevske akademije 2022. godine.

+

POSEBNI GOST

MODERATORI:
Mia Roth Čerina, Maroje Mrduljaš, Dinko Peračić

Povodom Festivala Dani Orisa 23, u Oris Kući arhitekture (Kralja Držislava 3, Zagreb), u četvrtak 2. studenoga u 18 sati, bit će otvorena izložba prijavljenih radova na Natječaj za nagradu ‘Tripun Bokanić’ Klesarske škole Pučišća 2023. 

Pokrovitelji Festivala jesu: Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Zagreb, Turistička zajednica grada Zagreba, Veleposlanstvo Španjolske

Zemlja Partner: Španjolska

Za više informacija o Festivalu i kotizacijama posjetite www.daysoforis.com

Back To Top