skip to Main Content

Dodijeljenje nagrade 47. zagrebačkog salona – arhitektura i urbanizam

Dražen Juračić

U Gliptoteci HAZU pred oko 500 uzvanika otvoren 47. Zagrebački salon – arhitektura i urbanizam kojeg tradicionalno organizira Udruženje hrvatskih arhitekata.

Na prijedlog selektora Dražena Juračića organizacijski odbor 47. Zagrebačkog salona dodijelio je Veliku nagradu Salona, 3 jednakovrijedne Nagrade Salona i 6 Posebnih priznanja Salona.

Velika nagrada Salona dodijeljena je Nikoli Bašiću za Polje Križeva – spomen obilježje kornatskim vatrogascima, na otoku Kornatu. Ovo upečatljivo djelo kojeg su sagradile tisuće dobrovoljaca tradicionalnim, gotovo neolitskim tehnikama gradnje karakterizira suzdržana i eliptična ekspresivnost i koncepcijska lapidarnost te sadrži rijetko trezvenu graditeljsku pouku.

3 jednakovrijedne nagrade Salona dodijeljene su: 3LHD-u za Hotel Lone u Rovinju; Hildegardi Auf-Franić, Tinu Svenu Franiću i Vanji Risteru za Filozofski fakultet i Učiteljski fakultet Sveučilišta u Rijeci; Neni Keziću i Emilu Šverku za Studentski dom u Splitu.

6 posebnih priznanja Salona dodijeljeno je:
Goranu Andlaru i Branki Aničić, za rad Kulturni krajobrazi primorske Hrvatske
Udruzi Dragodid.org, za rad Jedna nova uloga suhozidnog graditeljstva
Vanji Ilić, za Otvoreni atelier Donassy, Zagreb
Vedranu Jukiću i Nikici Kronji (SODAarhitekti), za Green bar, Zagreb
Filipu Kobzineku, za studentski projekt obiteljske kuće na Marjanu, Split, izrađen pod mentorstvom prof. Nikole Popića
Marinu Mikeliću i Tomislavu Vrešu (mikelić vreš arhitekti), za Hotel Well, Terme Tuhelj

Ove godine dodijeljena je i jedna posebna Nagrada za trajni doprinos Zagrebačkom salonu arhitektu Branku Silađinu čiji je dugogodišnji rad na pozitivnoj perecepciji hrvatske arhitekture bio najistaknutiji upravo na izložbama Zagrebačkih salona.

Na izložbi koja obuhvaća arhitektonsku produkciju u posljednje 3 godine izloženo je 295 radova podijeljenih u 3 kategorije: Realizacije, Projekti i Prijedlozi. U kategoriji Realizacije izloženo je 127 radova podijeljenih po temama na: poslovne i upravne zgrade (18); infrastrukturu (6); scenografiju i izložbe (14); stanovanje (42); turizam (12); muzeje i baštinu (6); društveni standard (23) i sakralne zgrade (6).U kategoriji Projekti nalazi se 150 radova podijeljenih po temama na: memorija i duhovnost (12); edukacija (12); novo u starom (12); javni prostor (24); društveni standard (11); stanovanje (29); poslovne zgrade (18) i transformacija grada (32). U kategoriji Prijedlog izloženo je 18 radova.

Pri odabiru radova selektor Dražen Juračić vodio se idejom preispitivanja prijelomne situacije-velike krize u kojoj su se društvo i arhitektura našli, kako su se arhitekti prilagodili novim sustavima vrijednosti te koliko su spremni za prihvaćanje nove recesijske situacije i novog senzibiliteta.

U sklopu 47. Zagrebačkog salona – arhitektura i urbanizam 09 – 12 predstavili su se i dobitnici 1. nagrade 44. zagrebačkog salona održanog 2009. arhitekti Andrej Uchytil i Renata Waldgoni. Oni su na izložbi Salona u Gliptoteci izložili izbor radova nastalih 1982./2012. To je ujedno i najava njihove velike retrospektivne izložbe koja će se slijedeće godine održati u Galeriji Forum.

Izložba 47. zagrebačkog salona – arhitektura i urbanizam otvorena je do 16. prosinca 2012.

Autor/izvor: UHA / DAZ 30/11/2012

Back To Top