skip to Main Content

BADco. Strgane izvedbe

4. 9. – 6. 9. 2014., MMSU
otvorenje izložbe: četvrtak, 4. 9. 2014. u 20 sati

Predstava Flashdance
petak, 5. 9. 2014. u 20 sati

Vodstvo kroz izložbu uz fragmente žive izvedbe
subota, 6. 9. 2014. od 11 – 13 sati

Već postaje tradicijom da BADco. svoju novu sezonu počinje u Rijeci. Tako i sezonu 2014/15. započinjemo trećom instalacijom izložbe Strgane izvedbe te izvedbom predstave Fleshdance u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci. Otvorenje izložbe je  4. 9. 2014. u 20.00, izvedba integralne predstave Fleshdance je u petak, 5. 9. 2014., a posljednji, treći dan izložbe umjetnici će voditi posjetitelje kroz izložbu uz fragmente žive izvedbe u vremenu od 11.00 do 13.00 sati.
Izložba Strgane izvedbe treća je po redu instalacija “eksplodiranog prikaza” predstaveFleshdance. Prva se dogodila u Galeriji Nova (WHW) u Zagrebu, druga u Galeriji starih i novih majstora (Dani suvremenog plesa) u Varaždinu, a posljednja, četvrta, planirana je za kraj godine u Galeriji Multimedijalnog kulturnog centra (MKC – Dom mladih), Split.

Izložba Strgane izvedbe pisanje je “sa strane” naše primarne umjetničke proizvodnje i nosi ime vlastitog procesa nastajanja; valjalo je strgati izvedbu u niz bilježaka, dojmova, iskustava, opažaja ne bi li je se moglo vidjeti ponovno ne kroz interpretaciju značenja koja proizvodi, nego kroz način na koji radi, susrete koji su se mogli dogoditi i njezinu malu moć da nešto i ustanovi.Relativno brzi ritam proizvodnje predstava, upućenost umjetnika prvenstveno na budući život  i distribuciju novih djela, susljedno tome i kronični nedostatak vremena za sagledavanje minulog rada i javnih tragova tog rada provociraju potrebu za osvtranjem, za usporavanjem, za prekidom kao umjetničkom gestom koja, zauzvrat, omogućuje stvaranje uvjeta za nove početke. Ova instalacija jedno je takvo povlačenje kočnice sa željom: Ponovno razmisliti o nečemu. Vidjeti kako radi. Čuti zvuk prekida.
Predstava koju smo podvrgli tom analitičkom procesu je Fleshdance (2004.), nastala kao problemsko istraživanje slikarskih triptiha Francisa Bacona.
Instalacija je realizirana u suradnji izvedbenog kolektiva BADco. sa snimateljem Ivanom Slipčevićem – Slipkeom, montažerom Bojanom Perićem i likovnim umjetnikom Igorom Pauškom. Autori tekstova proizašlih iz procesa analize su Goran Sergej Pristaš i Zrinka Užbinec, a u instalaciji se još koriste i fragmenti iz tekstova Marcela Prousta, Samuela Becketta i J. G. Ballarda. Glazba, kostimi i video korišteni u instalaciji pripadaju originalnoj predstavi.
U postavu se koristi ALVES, sustav za algoritamsku montažu video materijala uživo, autora Daniela Turinga. Video skripte (ALVES): Tomislav Medak. Stručni suradnik: Anton Koch.
Autorski tim predstave Fleshdance čine Nikolina Pristaš (koreografija i izvedba), Pravdan Devlahović, Ana Kreitmeyer, Zrinka Užbinec (izvedba), Ivana Ivković i Goran Sergej Pristaš (dramaturgija), Silvio Vujičić (kostimi), Helge Hinteregger (glazba), Oliver Imfeld (video).

Back To Top