skip to Main Content

A.radionica — 10 godina

A.radionica je projekt nastao 2010. godine s ciljem da se arhitektura i kultura prostora približe riječkim srednjoškolcima kroz likovne radionice praćene stručnim predavanjima.

Deseta obljetnica održavanja A.radionice biti će obilježena izložbom radova nekadašnjih polaznika, od kojih su mnogi u međuvremenu postali članovi Društva arhitekata i Sekcije. Odabrani radovi kojima se sudionici izložbe prezentiraju nastali su tokom studija ili profesionalne karijere. Izložba se provodi pod pokroviteljstvom Hrvatske komore arhitekata kroz program poticanja projekata članova. Otvorenje izložbe održat će se 21.12.2021. u 18h u Društvu arhitekata Rijeka.

Postojanje formalnog i neformalnog arhitektonskog obrazovanja u Hrvatskoj uglavnom se veže za Zagreb. U Rijeci arhitektonski fakultet nije nikada postojao, a najbliže tome su programi koje je provodilo Društvo arhitekata Rijeka kroz međunarodne radionice, izložbe i događanja. Tako se 2010. godine Društvo odvažilo prihvatiti ideju o osnivanju Sekcije mladih koja bi provodila projekt pod nazivom A.radionica. U nedostatku studentskih aktivnosti i uvidjevši da kvalitetnih priprema za upis na fakultete u Rijeci ne postoji, što posljedično uzrokuje manji broj riječkih studenata na fakultetima, Nika Keller, Jana Mikuličić Antulov i Gorana Stipeč Brlić osmislile su projekt A.radionica nakon povratka sa studija.

Projekt je osmišljen kao serija priprema za fakultete arhitektonskog i srodnih smjerova. Pripreme su zamišljene tako da ne uključuju samo crtanje i rješavanje zadataka sa prijemnog ispita, već i predavanja stručnjaka koji aktivno djeluju na poljima arhitekture i dizajna, da se polaznike što realnije uvede u svijet projektiranja. Kritičko mišljenje razvija se izletima u gradove kao što su Ljubljana i Zagreb, gdje se upoznaju urbane matrice, kao i arhitektonske cjeline koje čine identitet mjesta. Izložbe i kulturni događaji su također neizostavan dio programa kao najdirektniji doticaj sa umjetnošću i učenje kroz osobni doživljaj. Radonica se od 2010. godine do danas održava svake godine od studenog do lipnja. Prva godina pandemije bila je izazazovna za A.radionicu, ali uspjela se održavati i putem web portala, a krajem školske godine i uživo. Radionica je zaključena crtanjem pitoresknih ambijenata u Voloskom.

Kroz deset godina rada predavanja su održali arhitekti i urbanisti Bojan Bilić, Iva Ćuzela, Oliver Čikeš, Luka Korlaet, Ida Križaj Leko, Leo Modrčin, Idis Turato, dizajneri Marin Nižić, Veronika Uravić Čolak, Anja Zambelli Čolak, Martina Čip i Nina Raimann, kolektiv Kombinat, akademski umjetnici Doris Fatur i Stefano Katunar te krajobrazne arhitektice Ivana Grškovič, Nikolina Jurić i Mirta Stipeč. Crtanje osim u Društvu održavalo se u parku ispred Muzeja Grada Rijeke arhitekta Nevena Šegvića, ispred Zagrada i Pastoralnog centra arhitekata Saše Randića i Idisa Turata, ispred Mosta Hrvatskih branitelja studija 3LHD, ispred bivše Riječke banke arhitekta Kazimira Ostrogovića, ispred Riječkog nebodera Umberta Nollija i Sušačkog nebodera Josipa Pičmana dovršenog od strane Alfreda Albinija i mnogih drugih lokacija. Crtalo se na Akademiji za primjenjenu umjetnost u Rijeci, posjetili su se arhitektonski fakulteti u Rijeci i Ljubljani.

U posljednjih deset godina radionicu su vodili različiti mentori. Uz Goranu Stipeč Brlić, radionicu su vodile Ana Orlić, Nika Keller i Jana Mikuličić Antulov, a prestankom njihovog angažmana Mirta Stipeč i Ariana Sušanj. Danas su tu Dolores Frančišković, Jelena Maračić, Mia Bečirević i Karla Ritoša, većinom ujedno i bivše polaznice radionice.

Generiranje novih mladih arhitektonskih snaga iz Rijeke ujedno je i najbitnije nasljeđe radionice. Tako se 2016. godine kod dogovora oko vođenja radionice, rodila ideja da se okupe većinom bivši polaznici pod okriljem Sekcije i sa novim kolektivom krene u realizaciju različitih društveno angažiranih projekata. Prva realizacija bila je uređenje lounge otoka u sklopu Student day festivala koji su kasnije donirani Dječjem vrtiću na Rastočinama. Kasnije su slijedili Festival Neboderi, različite radionice, predavanja te je Sekcija izrasla u kolektiv koji se bavi realizacijom društveno korisnih projekata. Od ove godine provodi se i projekt Minjatura – mala škola arhitekture koju su pokrenuli Društvo arhitekata, Gradska knjižnica Rijeka i Hrvatska komora arhitekata.

A.radionica je započela jednu arhitektonsku priču koja se nastavila kroz Sekciju i u konačnici kroz aktivne članove Društva. Cilj radionice uvijek je bio obrazovati mlade bez obzira da li se žele ostvariti kao arhitekti ili se baviti nekim drugim zanimanjem. Radionica kroz različite medije, od crteža do šetnje podučava o tome što je prostor oko nas i kako ga treba vrednovati, istovremeno uvažavajući sve struke u procesu kreiranja zajedničkog boljeg i kvalitetnijeg prostora za život.

Back To Top