skip to Main Content

MEĐUNARODNI NATJEČAJ za idejno rješenje GRADSKE VIJEĆNICE U ZENICI

Grad Zenica u partnerstvu sa Asocijacijom arhitekata u Bosni i Hercegovini i Javnim preduzećem za prostorno planiranje i uređenje grada – Zenica raspisuje međunarodni, otvoreni, anonimni, projektni, jednostepeni arhitektonsko – urbanistički konkurs za izradu idejnog rješenja GRADSKE VIJEĆNICE SA UREĐENJEM CENTRALNOG GRADSKOG TRGA I PODZEMNOM GARAŽOM U ZENICI.

Pravo učešća na kokursu imaju fizička lica – svi arhitekti i studenti arhitekture i sva pravna lica koja su ovlaštena za pružanje usluga arhitektonskog projektovanja.

Osnovni cilj i svrha kokursa jeste odabir najkvalitetnijeg idejnog rješenja nove zgrade Gradske uprave, zajedno sa pripadajućim javnim i polu-javnim funkcijama kulture i usluga, podzemnom javnom garažom i idejnim rješenjem Glavnog gradskog trga, na lokaciji koja predstavlja kulturno administrativno središte Zenice. Konkurs se pokreće u svrhu stvaranja prostornih uslova za racionalizaciju i povećanje efikasnost rada Gradskih službi koje se trenutno nalaze na nekoliko odvojenih lokacija, obogaćivanja uže lokacije sadržajima koji bi trebali doprinijeti aktivaciji javnog prostora, rješavanja saobraćaja u mirovanju, te uređenja centralnog Gradskog trga. Ovim konkursom se potiču prijedlozi i istraživanja koja vode prema suvremenim i demokratičnim interpretacijama javne institucije, a koji se očituju u fleksibilnim, otvorenim i dinamičnim prostornim modelima, pri čemu su tražene kvadrature orijentir i pomoć prilikom dimenzioniranja i organizacije prostora.

Organizator je osigurao vrijedne nagrade za pobjednike konkursa:

PRVA NAGRADA: 20.000 KM

DRUGA NAGRADA: 10.000 KM

TREĆA NAGRADA: 6.000 KM

DVA OTKUPA PO: 2.000 KM

UKUPNI FOND NAGRADA: 40.000 KM (NETO)

Ocjenjivački sud čine:

1. ZvjezdanTurkić d.i.a. (Aksa d.o.o. – Zenica, član AABH), predsjednik komisije

2. Maroje Mrduljaš d.i.a., (Arhitektonski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, predložen od strane AABH),

član

3. Mladen Burazor d.i.a., Sarajevo ‐ (Arhitektonski fakultet, Univerzitet u Sarajevu, član AABH)

4. Idis Turato d.i.a (Studio Turato – Rijeka, predložen od strane AABH)

5. Dean Lah d.i.a. (Studio Enota – Ljubljana, predložen od strane AABH)

DATUM OBJAVLJIVANJA: 25.10.2017.

Posjeta lokaciji: 15.12.2017. (12:00)

Rok dostavljanja prijava za sudjelovanje: 20.12.2017. (konačni rok)

Krajnji datum za postavljanje pitanja: 10.01.2018.

Datum za dostavljanje odgovora učesnicima: 17.01.2018.

DATUM ZATVARANJA/PREDAJE RADOVA: 22.01.2018. (16:00)

Učešće na konkursu se ne plaća.

Projektni zadatak sa detaljnim informacijama o konkursu, te zahtjev za preuzimanje tenderske dokumentacije možete preuzeti na stranici PROVODITELJA.

Svi zainteresirani učesnici Konkursa se mogu prijaviti slanjem, popunjenog i potpisanog obrasca Prijave na konkurs na email azira.kudusic@zenica.ba , direktnim dostavljanjem u Gradsku upravu Zenice ili slanjem obrasca za prijavu putem pošte. Svi učesnici koji pošalju prijavu putem e‐maila, konkursnu dokumentaciju će dobiti putem elektronske pošte. Drugi učesnici dokumentaciju mogu preuzeti u digitalnoj formi lično ili putem pošte.

Back To Top