skip to Main Content

100% Pariz. Arhitektura – ubanizam 2000. – 2012.

Pozivamo Vas na otvorenje izložbe “100% Pariz. Arhitektura – urbanizam 2000. – 2012.” koje je ujedno i svečano otvorenje 12. izdanja manifestacije “Dani frankofonije u Rijeci” u ponedjeljak, 17.03. u 19:00 sati u galeriji Kortil, HKD na Sušaku, Strossmayerova 1.

 Izložbu će stručno predstaviti Siniša Zdjelar, ZDL arhitekti.

Izložba “100% Paris. Arhitektura-urbanizam 2000.-2012.” koju je osmislio Pavillon de l’Arsenal u sklopu projekta “Tandem Pariz-Berlin”, donosi pregled pariške arhitekture s početka 21. stoljeća. Pariz je kao i Berlin te ostali europski i svjetski gradovi suočen s velikim društvenim izazovima na području izgradnje kolektivnih i socijalnih stanova, uređenja javnih površina, ponovnog “osvajanja” zapuštenog zemljišta, budućnosti na polju energetike…
Izložba donosi novi pogled na arhitektonsko stvaralaštvo grada. Za njenu se znanstvenu podlogu pobrinuo arhitekt i novinar Jean-Francois Drevon, a sastavljena je od karti, planova, fotografija te osvrta arhitekata pomoću kojih je predstavljeno 100 emblematskih pariških projekata s početka 21. stoljeća. Izložba ilustrira sasvim nova rješenja na polju gradnje i razvoja metropola te nas vodi od prenamjene nekadašnjih skladišta McDonald’s-a, koju je vodio Floris Alkemande uposlivši desetke međunarodnih ekipa, do znatno manjih projekata kao što je izgradnja stanova u kvartovima središta grada, u predgrađima ili na zapuštenim zemljištima, te od potpuno novih građevina, kao što su Musée du Quai Branly Jeana Nouvela ili la Cité de la Mode et du Design koju potpisuju Dominique Jabok i Brendan Mac Farlane, do vrtova sagrađenih iznad periferne željeznice.

> Letak Dana frankofonije u Rijeci

 

Back To Top