skip to Main Content

#03 INTERVJU > BOJAN BILIĆ

Nastavljamo s rubrikom 12×12 u kojoj putem intervjua predstavljamo 12 relevantnih arhitekata, dizajnera i mislioca o prostoru koje na direktan ili indirektan način povezuje teritorij Rijeke. Ovoga puta razgovarali smo s Bojanom Bilićem, riječkim arhitektom i urbanistom.
///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Bojan Bilić – projekti

1. Koje doba dana preferiraš?

Suton i sumrak, sve se nekako stiša i priroda je tad najljepša.

2. ‘Surfaš’ li preko dana?

Dan obavezno počinjem uz prvu kavu i NBA rezultate prošle noći…preko dana nešto malo naših i malo više normalnih svjetskih portala (NY Times, Wallpaper, The Atlantic). Volim malo i lutati gradovima koje volim (NY i Venecija prije svih) putem web kamera.

3. Imaš li avatara na društvenim mrežama i što misliš o tome?

Moji su avatari uvijek isti, heroj moje mladosti Ivica Šurjak, heroj moje zrelosti Woody Allen.

4. Koji si film nedavno pogledao, a da te se posebno dojmio?

Dopao mi  se ‘Parazit’, ima nešto ludo mediteransko felinijevsko u sebi… Iako više volim filmske klasike 1970-ih (Fellini-a, Bertolucci-a, Coppolu,…), i stalno im se vraćam.

Bojan Bilić – projekti

5. Kako vidiš arhitekturu/kulturu u digitalnoj sferi?

Iskreno, jako mi nedostaju arhitekti koji znaju crtati, pisati i pričati.

6. Za koji svoj projekt možeš reći da ti je omiljeni?

Ne kao fraza već zaista tako i mislim, onaj na kojem trenutno radim, projekt cjelovite urbane regeneracije kompleksa Varteks u Varaždinu.

7. Što bi opisao kao “riječko” u opisu sebe?
Uf, ja sam genetski hibrid Splita i Rijeke, i možda je upravo ta hibridnost ono što bi bilo najviše riječko, i što zapravo volim. Moguće da nikad toliko ne bih volio nebodere (Manhattan!) da ih nisam gledao oko sebe odrastajući na Donjoj Vežici.

Bojan Bilić – pogled na vizuru Manhattana

8. Koji ti je riječki arhitekt najzanimljiviji?

Cijenim i volim Emilija, Magaša, Ostrogovića i Čičin-Šaina, ali najzanimljiviji su mi uvijek mladi koji dolaze, a u Rijeci ih ima vrijednih pažnje.

9. Misliš li da je modni dizajn bitan u arhitekturi (ili kulturi) – ako je odgovor potvrdan, zašto misliš da je bitan?
Mislim da je jako bitan, osobito danas kad živimo preplavljeni neukusom, primitivizmom i trashom. Nekad je Loos pisao knjige o važnosti dobrog odijevanja kod arhitekata a danas je normalno da se u trenerkama dolazi na obranu diplome. Jako mi nedostaje modni dizajn i estetika talijanske ulice, kao i elementarna kultura prostora o kojoj zadnjih godina puno govorim i pišem. Dizajn je bitan i zato što više nitko ne govori o estetici i ljepoti. A ljepota se danas, da citiram Camus-a kojeg jako volim, ne svodi na obećanje svijeta već na njegovu nagradu.

Bojan Bilić – Venecija i talijanska kultura


10. Tko je najviše utjecao na ono što si ti danas?

Već spomenuti Woody Allen, Holden Caulfield, Monty Pythoni i Arsen Dedić.

11. Što bi istaknuo kao specifično u svom djelovanju?

Bilo bi mi draže da to kaže netko drugi.

Bojan Bilić – projekti


12. Možeš li trenutnu globalnu pandemiju virusa covid-19 zamisliti kao inspiraciju?

Itekako, i o tome sam zadnje vrijeme puno istupao. Covid je samo razotkrio probleme koje čovječanstvo desetljećima drži ispod tepiha, probleme sebičnosti, trivijalnosti i antiitelektualnosti. Camus (opet on) kaže da s 40 pogibamo od metka koji smo ispalili s 20, i bojim se da svijet proživljava nešto slično, pogodio nas je metak koji je prije 40g ispalio prvo Berlusconi a kasnije pogurao Trump. Nekako u istom tonu, moj dragi profesor Marinović-Uzelac zaključio je da su u temelju svega zdrav razum i dobar odgoj. Iako je profesor Marinović-Uzelac bio skeptičan po pitanju koje je otvorio, ja ostajem optimist.

///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Bojan Bilić,  dipl. ing. arh, diplomirao 1993. na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, od 1995. bavi se raznim poslovima prostornog uređenja. Do 2001. stručni je suradnik na izradi GUP-a Grada Zagreba, od 2001.-2007. voditelj je izrade PPU i GUP-a Grada Rijeke, 2007.-2009. radi u projektnom birou ‘Randić-Turato’ a od 2009. vodi vlastiti ured. Od 2004. član Nacionalnog odbora EUROPAN Hrvatska, od 2007.-2014. član UO Društva arhitekata Rijeka, od 2013.-2016. član Predsjedništva i Stručnog savjeta UHA-e. 2010. godine imenovan je predavačem na Građevinskom fakultetu u Rijeci gdje drži predmet ‘Razvoj urbanih prostora’, a od 2016. i ‘Javne zgrade i prostore’. U svojstvu predavača i moderatora sudjelovao na više desetaka stručnih skupova u inozemstvu, a gostujući je profesor na St. John’s University u New Yorku i TU Delft.
Back To Top