skip to Main Content

Počelo je zatrpavanje arheološkog nalazišta u Kandlerovoj ulici!

Počelo je zatrpavanje arheološkog nalazišta u Kandlerovoj ulici!

Pozivamo građane da nam se pridruže u posljednjem ispraćaju arheološkog blaga i svojim prisustvom obilježe ovaj povijesni čin u utorak, 26.4.2016. u 12:00.

 

Ovo je ujedno i posljednja prilika da građani pogledaju arheološko nalazište koje svjedoči o 2000 godina povijesti Pule, od predrimskog razdoblja do 19.st. Osim pronalaska preko 2000 rimskih amfora postavljenim u slojevima terena radi drenaže oborinskih voda koje su ovo nalazište svrstale u najveće nalazište amfora na svijetu, na ovoj iznimnoj lokaciji pronađene su i mnoge druge vrijedne arheološke iskopine koji su na svijetlo dana iznijeli bogatu pulsku povijest. Tako su otkriveni ostaci uljare, rimske vile bogate mozaicima, rimskih termi, svetišta i hrama, srednjovjekovne crkve sv. Teodora iz 15.st. s temeljima zvonika te ženskim benediktinskim samostanom, dok su unutar crkve pronađeni ostaci još starije crkve, moguće sv. Lucije iz 6.st.

 

Prema programu uređenja nalazišta kojeg provodi Grad Pula u dogovoru s konzervatorima, osim raslinja, s ovog će se lokaliteta odvesti i neke od pronađenih amfora, dok će se preostale koje se trenutno nalaze u drvenim barakama pažljivo zatrpati pijeskom, a preko nasipa će se postaviti geotekstil. Potom će se barake demontirati i ukloniti. Najviši dijelovi nalazišta bit će prezentirani na način da će vrhovi zidova biti viši za 30 do 40 centimetara od isplanirane površine, a nakon konzerviranja zidova uslijedit će demontaža zaštitne ograde u Kandlerovoj ulici kako bi se javnosti prezentirala lokacija.

 

No, postoje i oni koji o povijesnom naslijeđu grada razmišljaju drukčije. Promišljajući drugačiji scenarij, arhitekt Aleksandar Ćelović 2015. godine na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu lokaciju u okviru diplomskog rada definira kao arheološki park sa suvremenim kulturno-pejsažnim intervencijama. Podsjetimo, Društvo arhitekata Istre prošle je godine organiziralo javno predstavljanje ovog diplomskog rada na samoj lokaciji arheološkog nalazišta u Kandlerovoj.

 

Ove se godine namjeravala realizirati privremena arhitektonsko-umjetnička intervencija u sklopu projekta “Otvoreni grad – intervencije u javnom prostoru Pule” (Društvo arhitekata Istre), koja se zbog zatrpavanja neće realizirati prema prvotnoj ideji.

 

Otvoreni grad (Društvo arhitekata Istre)

Nalazište_Kandlerova_ispraćaj

Back To Top