skip to Main Content

MUP “REDIZAJNIRA” NAGRAĐENI DIZAJN REGISTARSKIH PLOČICA

Na nove registarske tablice stavit ćemo hrvatski grb na mjesto gdje su trebale biti kockice, a s lijeve strane bit će oznaka EU”, objavio je jučer ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić i tako de facto poništio natječaj za nove registarske oznake.Ispada tako da je odluku o novom izgledu registarskih pločica zapravo donio šef oporbe Tomislav Karamarko! Naime, Ostojić je odlučio zadržati grb samo dan nakon što je Karamarko prozvao Vladu da “rastače sve što je nacionalno”, piše Večernji list:

Nisu izostale reakcije nagrađenih dizajnera, nastavlja se u Večernjem listu:

“‘Nitko me još nije službeno obavijestio o odluci i zato trenutačno na nju i nemam komentara’, kazao nam je tipograf Nikola Đurek, koji je s timom osmislio prvonagrađeno rješenje novih pločica. Ono se sastoji od europskog loga s lijeve strane, a na mjestu na kojem se sada nalazi grb autor je stavio crveni i plavikvadrat. Na natječaj MUP-a Đurek je bio poslao šest radova, među njima i rješenje s hrvatskim grbom, ali ono nije prošlo. Upitan može li ministar bez njegova znanja i dozvole uzeti njegov rad i polovicu izgleda tablica zadržati, a polovicu promijeniti, Đurek odgovara: ‘Naravno da ne može’.

01

Prvonagrađeno rješenje registarskih tablica autora Nikole Đureka, Damira Bralića, Andrije Mudnića i Luke Reichera i suradnika Borisa Ljubičića

Nezadovoljan je i autor trećenagrađenog rješenja arhitekt iz Rijeke Gordan Resan. ‘Sada bi bilo najpoštenije raspisati novi natječaj jer je u cijelosti promijenjena perspektiva starog. Naime, traženo je i da je rješenja budu bez registarskih oznaka gradova, a kasnije je donesena odluka da će svi gradovi imati oznaku. Natječaj je ispao lakmus-papir i nešto jako neozbiljno. Vjerujem da nije ministar taj koji je donio konačnu odluku’, kaže Resan koji će se, bude li raspisan novi natječaj, na njega ‘javiti sa zadovoljstvom’.

03

Trećenagrađeno rješenje registarskih tablica autora Gordana Resana

‘Na natječaj je potrošeno 45.000 kuna, za isplatu nagrada autorima. Taj je trošak išao na teret Hrvatskog novčarskog zavoda, ne MUP-a. Nema razloga da natječaj bude poništen, a novi raspisan ‘, odgovaraju iz MUP-a”, izvještava Večernji list.

Brzo je reagiralo Hrvatsko dizajnersko društvo  koje je na svojim stranicama objavilo “Javno očitovanje HDD-a o povlačenju prvonagrađenog rješenja registarskih tablica Republike Hrvatske”, koje donosimo u cijelosti:

“Hrvatsko dizajnersko društvo izražava zabrinutost zbog informacije o neusvajanju nijednog od tri nagrađena rješenja u natječaju Ministarstva unutarnjih poslova za dizajn novih registarskih pločica, te zbog povlačenja odluke o usvajanju prvonagrađenog rješenja registarskih tablica autora Nikole Đureka, Damira Bralića, Andrije Mudnića i Luke Reichera i suradnika Borisa Ljubičića.

Apeliramo na Ministarstvo unutarnjih poslova da u skladu s rezultatima natječaja, odnosnoodlukom mjerodavnog višečlanog Ocjenjivačkog suda sastavljenog od relevantnih stručnjaka,implementira stručno elaborirano i suvremeno rješenje, koje je ujedno i prvonagrađeno natječajno rješenje, te da na taj način izrazi dosljednost i poštovanje u provođenju vlastite natječajne procedure, kao i poštovanje prema neovisnim strukovnim kriterijima.

Smatramo da izbor najboljeg rješenja nacionalnih tablica na temelju jasnih unaprijed poznatih kriterija i objavljenog projektnog zadatka, ne smije biti proizvoljan i polaziti od politike, nego racionalan, argumentiran i profesionalan te polaziti od strukovnih standarda.

Neprihvaćanje suvremenog vizualnog jezika kojim komuniciraju sva tri nagrađena natječajna rješenja govori nam, nažalost, o zastarjelosti pogleda na vizualnu komunikaciju i razvoj suvremenog nacionalnog identiteta, o nepostojanju suvremene vizualne kulture, o nepostojanju osjećaja za granicu iza koje se o stručnim odlukama konstruktivno dogovara sa strukom, te konačno – o nepoštivanju institucije javnog natječaja od strane iste ustanove koja ga je raspisala i čije bi vrijednosti trebala braniti.

HDD otvoreno izražava podršku nagrađenom autorskom rješenju koje uključuje osuvremenjivanje vizualnog identiteta hrvatske države, prepoznatog od strane dizajnerske zajednice.

Upravni odbor Hrvatskog dizajnerskog društva”.

*prenosimo s portala Pogledaj.to

Back To Top