skip to Main Content

Ana Dana Beroš u timu kustosa 14. venecijanskog bijenala arhitekture

Mlada hrvatska arhitektica Ana Dana Beroš izabrana je u tim vrhunskih kustosa, čiji je zadatak pripremiti središnju skupnu izložbu ‘Monditalije’, na 14. venecijanskom bijenalu arhitekture.

Prema službenoj mrežnoj stranici Bijenala, selektor i izlagač Rem Koolhaas, voditelj arhitektonskog ureda OMA/AMO i jedan od najuglednijih svjetskih arhitekata, izabrao je Anu Danu Beroš i njezin kustoski projekt ‘Intermundia’ kao jednu od 40 arhitekata i arhitektonskih timova iz cijelog svijeta.

OMA (Office for Metropolitan Architecture) je vodeći ured za arhitekturu, urbanizam i kulturna promišljanja u međunarodnim razmjerima.

Ovogodišnji Venecijanski bijenale arhitekture otvara se 7. lipnja i prvi put u povijesti traje gotovo punih šest mjeseci, presijecajući se s izložbama filma, plesa, glazbe i teatra.

Bijenalnu izložbu ‘Fundamentals’ (Osnove) Koolhaas je koncipirao kao trodijelno istraživanje ‘osnova’ arhitekture, unutar koje se središnja izložba u Arsenalima naziva ‘Monditalia’, a predstavlja kolektivnu reprezentaciju talijanske arhitekture i povijesti.

Kustoski projekt Ane Dane Beroš ‘Intermundia’ odgovara na selektorovo traganje za originalnim projektima koji odražavaju suvremeno stanje u Italiji i zapadnoj Europi, arhitektonski istražujući transeuropske i intraeuropske migracije, kaže se u opisu projekta.

Umjesto da promatra centre za ilegalne migrante kao autonomne zone u žarištima društvenih sukoba, Ana Dana Beroš nastoji istražiti taj problem kroz prizmu ambivalentnog ‘stanja između’. Centri su mjesta u kojima se istodobno isprepleću snage autoriteta (političkog, društvenog), autentičnosti jedinki iz najrazličitijih kulturnih sredina svijeta i njihove (ne)mogućnosti kulturnog prijevoda.

Projekt, navodi se, propituje načine na koji se može destabilizirati rigidnost institucije ‘zatvorenih čekaonica’ ulaska u tvrđavu Europu, redefinirajući pritom i naše stalno mijenjajuće identitete, u kojima nisu pošteđeni ni klimavi temelji tzv. ‘afektivne solidarnosti’, empatije i povezivanja s drugima.

Na projektu surađuju multimedijalni umjetnik Bojan Gagić, kao oblikovatelj svjetla i zvuka, Rafaela Dražić, umjetnica i grafička dizajnerica, te ARCHIsquad – odred za arhitekturu savjesti, kao istraživači.

Autorica projekta Ana Dana Beroš diplomirala je magna cum laude na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 2007. godine. Suosnivačica je grupe ARCHIsquad – odreda za arhitekturu savjesti, članica Programskog odbora međunarodnog ciklusa konceptualnih arhitektonskih natječaja Think Space, te članica Savjeta uredništva časopisa Oris. Nedavno je nominirana za prestižnu nagradu Wheelwright Prize, u iznosu 100 tisuća dolara, koju dodjeljuje Harvard University’s Graduate School of Design GSD mladim arhitektima koji pokazuju izniman talent, te obećavaju kontinuiran kreativni rad.

 

Autor/izvor: culturenet.hr

Back To Top