skip to Main Content

Deanu Skiri nagrada za rasvjetno rješenje poliklinike Rident

Dizajneru rasvjete Deanu Skiri uručena je nagrada Codega u Veneciji koju dodjeljuje Illuminotronica, organizator sajma elektronike i rasvjetne opreme u suradnji s PLD europskim Udruženjem profesionalnih dizajnera rasvjete. Rasvjetno rješenje poliklinike Rident osvojilo je međunarodni ocjenjivački sud koji je Skiri dodijelilo prvo mjesto u kategoriji najboljeg dizajnera rasvjete. Kriterij za dodjelu nagrade temeljio se na uporabi LED tehnologija i energetskoj učinkovitosti komercijalnog projekta rasvjete. U Veneciji je codega, grč. odegos (vođenje) bio naziv za zanimanje nositelja svjetiljki koji je osvjetljavao put gospodi dok su se kretali noću gradom. Naime, venecijanski zakon, donesen 1450., propisivao je nošenje svjetiljke svim stanovnicima kako bi se povećala vidljivost i smanjio kriminalitet.

„Svako priznanje koje se dodjeljuje našim projektima samo učvršćuje naš stav da dizajn rasvjete mora biti jedinstven za svaki pojedini prostor i za svakog pojedinog klijenta, a  kreativni napor mora biti usmjeren na iskorak iz uobičajenog i poznatog” – komentirao je Skira posljednji uspjeh.

Poliklinika Rident u Poreču, čiju arhitekturu potpisuje Željko Vukušić, svečano je otvorena u svibnju ove godine u prisustvu predsjednika RH. Opremljena je najsuvremenijom tehnologijom na području dentalne medicine te je namijenjena razvoju zdravstvenog turizma. Poznati dizajner rasvjete je sa suradnikom Deanom Matikom iz tvrtke Skira predložio nekonvencionalno rješenje osvjetljavanja poliklinike i naišao na dr. Željka Miljanića, investitora i ravnatelja Ridenta.

Rasvjetno rješenje moralo je zadovoljiti visoke kriterije investicije i najrazličitije vizualne potrebe korisnika prostora, od klijenata do stomatologa. Dizajn rasvjete ulaznog hola rezultirao je permanentnom skulpturalnom instalacijom u stropu koja integrira rasvjetnu opremu, audio sustav, svjetlarnike te sustav grijanja i hlađenja. Dizajn instalacije nadovezao se na arhitektonsko rješenje kružnog oblika, dok je inspiracija proizašla iz tzv. krugova u žitu, misterioznih pojava većinom nastalih na području zapadne Engleske.  Iako projekt nije, poput krugova nastao preko noći, upravo će u to vrijeme najjače sjajiti zapadnom Istrom i  porečkim krajem.

Back To Top