skip to Main Content

Potpisan sporazum o provedbi urbanističko- arhitektonskog natječaja za Deltu i Porto Baroš

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel i ravnatelj Lučke uprave Rijeka Vlado Mezak potpisali su Sporazum o zajedničkim aktivnostima u provedbi pozivnog, anketnog, urbanističko-arhitektonskog natječaja na dijelovima lučkog područja luke Rijeka – Delta i Porto Baroš, a riječ je o površini od 28 hektara.

Sporazum je potpisan s ciljem raspisivanja urbanističko-arhitektonskog natječaja za najveći projekt koji se provodi u sklopu Rijeka Gatewaya, projekt prenamjene lučkih područja Delte i Porto Baroša u urbano središte. Riječ je o prostoru od 28 hektara, od Spomenika oslobođenja do obalnog ruba. Natječajem će se odabrati tri jednako kvalitetna rješenja urbanističke organizacije područja Delte i Luke Baroš, pri čemu natjecatelji trebaju slijediti temeljnu prostornu organizaciju zadanu Generalnim urbanističkim planom Rijeke. Potpisivanju Sporazuma pristustvovali su i pročelnik Odjela gradske uprave za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem Srđan Škunca i Sniježana Papeš iz Lučke uprave.

U tom smislu, natjecatelji trebaju urbanistički riješiti prostor budućeg gradskog parka na Sjevernoj Delti, na Južnoj Delti smještaj novih građevina stambene, poslovne i mješovite namjene te hotelske i javne namjene, kao i organizaciju javnih prostora tj. ulica, trgova, šetališta, obala, a unutar područja luke Baroš uređenje marine s pratećim sadržajima vodeći računa i o uklapanju u rješenje zaštićenih lučkih skladišta. Sve tri prostorne komponente potrebno je riješiti kao jedinstveni urbani prostor koji se treba skladno prožimati ne samo unutar područja obuhvata već i s okolnim dijelovima gradskog središta. Sve navedeno obrađeno je u natječajnim materijalima koje su pripremili Grad Rijeka, Konzervatorski odjel Rijeka i Lučka uprava, a koji će biti prezentirani prigodom pokretanja samog natječaja.

sporazum delta i porto baros

„Eto, i to smo konačno dočekali. U ovaj projekt Grad Rijeka uključen je od samoga početka, odnosno pregovora sa Svjetskom bankom s kojom je Ugovor potpisan 2003. Godine, u doba koalicijske Vlade premijera Račana. Osnovna ideja Rijeka Gateway Projekta je jačanje konkurentnosti i kapaciteta riječke luke, ali i pretvaranje jednog njenog dijela koji se više ne koristi, u atraktivan prostor namijenjen građanima, kao što su to učinili i mnogi drugi gradovi u svijetu“, kazao je gradonačelnik Obersnel ističući kako potpisivanje ovog Sporazuma predstavlja prvi značajan korak u realizaciji projekta revitalizacije Delte i Porto Baroša. Provedbom natječaja dobit će se odgovori kako će to područje izgledati i što će se ponuditi potencijalnim investitorima.

„Koliko god sam zadovoljan potpisivanjem ovog Sporazuma, toliko osjećam i gorčinu, jer, osim nedostatka dobre volje, ne vidim niti jedan razlog zbog čega se tog nije dogodilo puno ranije. Očito je trebalo doći do promjena na čelu Lučke uprave da bi se nešto pomaklo s mrtve točke. Kad je u pitanju Rijeka Gateway Projekt, nepotrebno smo izgubili puno vremena i upravo stoga u narednom razdoblju želimo ubrzati cijeli projekt, posebice zbog činjenice što početak njegova realizacije znači otvaranje nekoliko tisuća novih radnih mjesta“, kazao je gradonačelnik Obersnel dodavši da će natječaj biti ubrzo raspisan, do rujna će biti poznati rezultati, a nakon toga slijedi raspisivanje natječaja za koncesionara, odnosno developera. Gradonačelnik je tomu dodao da se sinergijskim djelovanjem Grada Rijeke, Lučke uprave i Društva arhitekata nastoji nadoknaditi izgubljeno vrijeme i stvoriti novi dio Rijeke koji će u potpunosti promijeniti sliku grada.

Mezak je podsjetio kako su pripreme za potpisivanje ovog Sporazuma počele u listopadu prošle godine. Na novinarski upit tko je odgovoran za kašnjenje projekta, Mezak je odgovorio da odgovor na to pitanje nije jednostavan, jer se s Gradom puno radilo na pripremi dokumentacije te da je zapravo nedostajala strateška odluka da se pristupi i realizaciji. Na inzistiranje novinara, Mezak je kazao kako je za kašnjenje odgovoran bivši ravnatelj, jer se svemu navedenom ipak moglo pristupiti puno ranije i s više entuzijazma.

Među ostalim rečeno je i da je za posao na revitalizaciji Delte i Porto Baroša već bilo dosta zainteresiranih investitora iz Australije, Europe, Azije i Amerike koji sada imaju pravu priliku za ulaganje.

Gradonačelnik Obersnel naglasio je kako je provoditelj natječaja Društvo arhitekata koje će imati presudnu ulogu u odabiru rješenja za Deltu i Porto Baroš. Žiri će odabrati tri jednako vrijedna rada, kako bi budući koncesionar imao veći izbor u realizaciji. Po propozicijama natječaja, čiji će detalji biti poznati za 10 do 15 dana, sudjelovanje je omogućeno i međunarodnim arhitektonskim kućama, pod uvjetom da u timu imaju i jednog hrvatskog arhitekta. Radi međunarodnog karaktera, natječaj se mora prevesti na engleski jezik. Vrijednost urbanističko-arhitektonskog natječaja procjenjuje se na iznos od 1.110.000 kuna (bez PDV-a).

Današnjim potpisivanjem Sporazuma, između ostalog, utvrđuje se da će rezultati natječaja činiti sastavni dio natječajne dokumentacije za provedbu natječaja za davanje koncesije, a koji će uslijediti po dobivanju rezultata provedenog urbanističko arhitektonskog natječaja.

 

izvor: www.rijeka.hr

Back To Top