skip to Main Content

Izložba Nives Kavurić-Kurtović u Rijeci

U riječkoj Galeriji Kortil, u petak, 15. veljače, u 19 sati, otvara se izložba Nives Kavurić Kurtović – ‘Pola stoljeća nakon/Ništiti ništavnost’, koja je nedavno bila predstavljena zagrebačkoj publici u Kabinetu grafike. Izložba ostaje otvorena do 16. ožujka.

Utoliko je indikativno što je u najnovijem ciklusu crteža na najmanju mjeru svela izvanjsku prepoznatljivost likova, kao da se tek iz magme pomaljaju neke glave ili ruke, kao da strastveno dijalogiziraju ili žestoko polemiziraju same tamne ploštine i mračni spletovi linija. Nije slučajno što se u ikonografiji radova spominju kiša i bljuzga, mrvice i gvalje, što agregatna stanja predstavljenih figura kao da klize prema topljenju, rastakanju, krhanju (dakako: i ništenju).

Drugačije kazano, slikarici su danas više nego dovoljna sama sredstva medija kojim se služi, te gotovo apstraktnim ili krajnje omeđenim oblicima konstruira afektivno rječite prostore i morfološki dinamične situacije. Takoreći ‘crnim na crnom’ kaptira golemu energiju uložene vještine, zatvara mrežu gustih nervatura, a iz prikrajka unosi niz igličastih, bodljikavih virovitih silnica, što pokatkad naliježu i na ortogonalni raster izmjeničnih (pozitivnih i negativnih) čestica. 

Ne možemo primjerenije opisati kreativni ulog autorice nego li je ona sama to učinila, ali možemo, smijemo i moramo ustanoviti kako njezini novi radovi imaju maksimalan intenzitet, kako se tipološki, istina, nadovezuju i na motiviku ili atmosferu čak njezinih početaka, ali čistoćom i jezgrovitošću, svježinom i produbljenošću predstavljaju i vršne domete Nives Kavurić-Kurtović i dragocjen prinos suvremenoj hrvatskoj likovnoj umjetnosti.

iz teksta Tonka Maroevića

Back To Top